Saturday, September 29, 2012

Corat Coret Guru Ganti [My Life as a Teacher]

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 1:04 AM

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Alhamdulillah masih diberi nikmat IMAN & ISLAM di saat ramai lagi yg belum menerima hidayah Allah. Sama² kita doakan buat mereka juga mendapat nikmat IMAN & ISLAM.

Alhamdulillah juga dipanjatkan pd Allah sebab menganugerahkan cik Wana rezeki iaitu dapat jadi GURU GANTI sementara tunggu posting guru. Sedar tak sedar minggu depan masuk bulan ke-9 cik Wana bergelar guru ganti. Alhamdulillah wa syukurlillah.

Hari nie nak sambung story about my life as teacher at Sekolah Menengah Kebangsaan Labuan (SMKL). Wah, speaking!!!

Actually memang kat SMKL cik Wana terPAKSA speaking semasa mengajar Biologi kelas 4 Kreatif & 4 Harmoni.

Ceritanya begini, masa mula² mendaftar kat SMKL cik Wana diarahkan utk masuk 2 kelas SAINS tingkatan 4 (4 Fasih & 4 Gigih), 1 kelas SAINS tingkatan 5 (5 Berkat) & 2 kelas BIOLOGI tingkatan 4 (4 Harmoni & 4 Kreatif). Kalau tak silap pembahagian masa utk seminggu seperti di bawah:

4 Fasih (4F) = 5 masa (180 minit)
 4 Gigih (4G) = 5 masa (180 minit)
 5 Berkat (5B)  = 6 masa (210 minit)
 4 Kreatif (4K) = 4 masa (140 minit)
 4 Harmoni (4H) = 4 masa (140 minit)
 5 Kelas = 24 masa (850 minit)


Kat SMKL ada dua sesi iaitu sesi petang (tingkatan 1, tingkatan 2, tingkatan 3) & sesi pagi (tingkatan 4, tingkatan 5, tingkatan 6). 


Setiap tingkatan ada lebih kurang 11 kelas (Amanah, Berkat, Cekal, Dedikasi, Efektif, Fasih, Gigih, Harmoni, Intelek, Jujur, Kreatif) & purata pelajar dlm setiap kelas ialah 30 orang.


Ramaikan?


Memang ramai & SMKL merupakan sekolah paling ramai pelajarnya di Labuan dgn tenaga pengajar hampir 200 orang dgn bantuan 20 anggota kumpulan sokongan (AKS).


Gambar dgn jejaka 4 Fasih (Arifin, Aidil, Rosdi) semasa Sambutan Merdeka Raya 2012

Kelas paling pandai bermula drpd huruf K & sudah semestinya di kelas hadapan lebih 50% murid berbangsa Cina. Itulah yg menyebabkan cik Wana speaking waktu mengajar walaupun broken². Terbelit lidah. Sengsara. Dahlah ajar Biologi & Sains lagi tue yg banyak fakta. Nasib baiklah kat kelas 5 Berkat tak speaking.


Setiap hari cik Wana perlu prepare sediakan slide utk Pengajaran & Pembelajaran (PnP) serta latihan buat mereka. Seriously kena prepare sangat² before masuk kelas especially 4K & 4H. 60% of students in 4K chinese & 80% of students in 4H chinese. 4G & 4F sedikit je pelajar cina iaitu kurang drpd 5 orang bagi setiap kelas. 


Everyday memang kena buat revision before balik rumah sebab kalau di rumah memang penat & tiada masa buka buku. Rutin harian jalan kaki & naik bas balik rumah masih macam dulu. Tengok SINI.

Sejak mengajar menengah atas, cik Wana dapat membuat kesimpulan 
nak mendidik pelajar menengah rendah perlu buat mereka macam adik.
nak mendidik pelajar menengah atas perlu buat mereka macam kawan.


Tapi TEGAS tue perlu ada kalau tak mahu dipijak kepala.


Kat SMKL nie taklah sesibuk seperti di SKRR dulu. Pelajar tak perlu dikawal seperti murid² sekolah rendah & aktiviti pun tak banyak.

Tapi masalah disiplin sangat dahsyat kot. Bukan saja di SMKL tapi rasanya seluruh Malaysia. Mungkin budak² nie terasa dah besar kot. Huhu...

Cuma tugas rutin yg cik Wana buat sejak mula mengajar di SMKL sampai sekarang nie ialah sebagai Guru Kelas 4 Fasih. Setiap perlu isi Buku Rekod Kehadiran Pelajar (RKP), hujung bulan kena tutup akaun RKP & kenalpasti pelajar yg ada masalah dgn kehadiran.

**10 hari tidak hadir tanpa sebab (surat sokongan) dianggap PONTENG & akan dapat surat CINTA amaran pertama dari unit DISIPLIN sekolah.

Pejam celik, pejam celik dah 2 bulan jadi tenaga pengajar di SMKL & hanya sebulan lagi tempoh berkhidmat.

Kini cik Wana tak ajar 4K, 4H & 5B selepas rombakan jadual waktu memandangkan ada cikgu SAINS baru & tetap mendaftar di SMKL & cik Wana dipertanggungjawab utk mengajar SAINS kelas 4 Amanah (4A) & 4 Cekal (4C).

Cabaran...Cabaran...Cabaran...

Nak tahu cabarannya? Nantikan entri akan datang.


Ya ALLAH, ya tuhanku. Jadikan aku seorang pendidik yg lebih baik & benar boleh memahami anak muridku. Jadikan aku seorang yg sentiasa penyayang, tenang & sabar. Jadikan aku seorang yg jujur, baik hati, adil & tegas dlm melaksanakan amanahMU ini. Amin


Wallahualam

Monday, September 24, 2012

Corat Coret PRK: Kenali CALON MPP UPSI

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 6:19 PM


Assalamualaikum, 
Selamat sejahtera,
Salam Pilihan Raya Kampus se-Malaysia.

Walaupun sudah bergraduat tapi kehangatan Pilihan Raya Kampus (PRK) masih terasa sehingga hari ini. Terlalu banyak kenangan yg terukir sehingga tidak mampu melupakan saat itu.

Rasanya setiap kali PRK cik Wana tidak pernah ketinggalan utk mencoret tentang PRK promote calon Mahasiswa Pendidik (MP) termasuklah promote DIRI SENDIRI. Tak percaya mari tengok kat sini

Before promote calon MP, u all nie tahu tak apa itu PRK?

Ini saja calon Mahasiswa Pendidik yg bertanding. InsyaAllah ini pilihan terbaik Allah.

PRK stands for Pilihan Raya Kampus. PRK merupakan satu platform di mana calon² yg berhasrat utk memegang kerusi kepimpinan  Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) bertanding melalui proses pilihan raya. 

Secara ringkasnya, kalian dikehendaki utk mengundi calon² yg telah lulus semasa proses penamaan calon utk bertanding. Tetapi harus diingatkan, bukan senang² & suka² kita nak undi mana² calon. 

Kita bukan BUDAK SEKOLAH lagi. Mahasiswa yg matang & berintelek haruslah mengenali siapa calon² yg harus diundi. Di sinilah fungsi rapat umum diadakan, di mana calon² akan memperkenalkan diri & membentangkan manifesto masing²

Manifesto yg dibentangkan merupakan matlamat mereka. Jika kalian yakin pada seseorang calon tersebut, berilah sokongan utk mereka berusaha menjadikan manifesto itu satu realiti. 

USAHA yg dinilai ALLAH adalah dgn hati yg ikhlas. Pilihlah calon yg mampu membawa kalian ke arah yg lebih baik dgn cara yg betul. 



Kpd para senior, rajin²lah explain to our juniors about this matter. Masih ramai yg kabur tentang PRK & kepentingannya. 

Masa kita tak banyak. Ada 6 jam sahaja lagi masa berkempen. Ingat esok hari SELASA bersamaan 25 SEPTEMBER 2012, proses buang undi akan berlangsung bagi pemilihan MPP UPSI 2012/2013

Last but not least, jom kenali 3 Calon UMUM MP & 1 Calon FAKULTI MP yg bertanding, 1 Calon FAKULTI MP yg menang tanpa bertanding.

Maghfur: Calon UMUM.

Shahrul: Calon UMUM.

Husnil: Calon UMUM.

SyafiQ: Calon Fakulti Bahasa & Komunikasi.

AtiQah: Fakulti Sains & Matematik. Dalam SEJARAH, calon MP menang tanpa bertanding di kerusi yg cik Wana pernah bertanding dulu. Tahniah wa takziah dik atas kemenangan.


Semoga pimpinan MPP pada kali ini mampu menjadi peneraju ummat, penyambung perjuangan para nabi & rasul. Tujuan kita yg utama masih satu, walau dari kumpulan mana (Mahasiswa Pendidik atau We Love UPSI) pun kita berada, semoga kalimah Allah menjadi paksi pucuk pimpinan yg akan datang & kebajikan seluruh Mahasiswa terbela. InsyaALLAH. 

Wallahualam. 


P/S: 
# Maaflah calon² We Love UPSI, satu pun antara kamu cik Wana tak kenal so tak dapatlah promote.
# Ada 7 kerusi sahaja belum diketahui (5 kerusi UMUM & 2 kerusi Fakulti Bahasa & Komunikasi). 21 kerusi telah dimenangi We Love UPSI & 1 kerusi telah dimenangi Mahasiswa Pendidik. Hambarkan PRK kali ni?
# Perkembangan terkini boleh tengok di page KAMI SOKONG MAHASISWA PENDIDIK. Cik Wana pun copypaste dari situ je.

Saturday, September 22, 2012

Corat Coret PRK: Sabotaj Memang Hobi Mereka

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 4:59 AM

Assalamualaikum & salam sejahtera.


"Jasad di program kawasan, jiwa di kampus"


Berita Panas!!! Berita Panas!!! Berita Panas!!!

Tak panas sangat dah sebab UPSIKINI & Kami Sokong Mahasiswa Pendidik dah mention pun kat wall masing².

Tapi nak cerita gak yg 6 mahasiswa dinafikan pencalonan disebabkan tidak mengisi ruangan manifesto pada borang penamaan calon MPP sedangkan perkara tersebut dikatakan tidak termasuk dlm syarat pemilihan. 

Apalah gunanya bagi Buku Peraturan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris kalau sendiri pun tak baca peraturan tue.

2 kali aku khatam baca Buku Peraturan Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris [bukan riak tapi nak bagitau je] semasa bertanding Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris sesi 2010/2011 & menjadi pengurus calon bagi Nadia Shazwani semasa dia bertanding Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris sesi 2011/2012.

Dlm buku tue tertera perkataan  Calon dikehendaki menulis manifesto pada borang penamaan calon di ruang yg disediakan JIKA ADA. [cuba rujuk buku peraturan]




Antara borang yg tiada manifesto pada borang tapi semasa rapat umum mereka bentangkan manifesto mereka.

Mungkin kelainan utk tahun ini pihak Suruhanjaya Pemilihan Majlis Perwakilan Pelajar telah menggugurkan perkataan JIKA ADA pada borang pencalonan tapi dlm Buku Peraturan masih ada. Perbetulkan aku jika salah.

Aku faham perasaan orang yg dibantah borangnya. Sedih, kecewa, terkilan, bersalah & lain² bersarang dijiwanya.

Aku juga pernah mengalaminya pada PRK 2010 yg lalu apabila borangku dibantah krn kesalahan kecil apabila tulisanku yg besar gedabak nie keluar dari ruangan yg disediakan. 

Pelikkan ASPIRASI nie? Sanggup mengeluarkan duit RM100 utk buat bantahan.

RM100?

U all tak tahu ke? Satu bantahan bernilai RM100 & calon yg bertanding di kerusi yg sama sahaja boleh membuat bantahan.

Pada masa tue, aku nangis je terus. Rasa down & macam² lagi. Alhamdulillah bantahan ditolak sebab kesalahan TEKNIKAL. 

Utk kali ini (2012) ASPIRASI membelanjakan RM600 utk membuat bantahan pada borang penamaan calon Mahasiswa Pendidik. Tahniah!!! Banyak duit ^____^

Ah, dunia ini takkan adil andaikata pemimpinnya tidak adil. Allah saja yg MAHA ADIL. Moga yg terbaik itu ditunjukkan oleh Allah.



InsyaAllah semua akan dibentangkan oleh Allah di MahkamahNya kelak kalau tak diselesaikan di dunia yg fana ini. Berhati²lah bagi yg bersyubahat.

Wallahualam.

Sunday, September 16, 2012

Muslimah Solehah Harapan & Impianku

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 3:09 PM


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Wanita solehah hatinya terikat dgn Allah,
Si gadis dihiasi sifat sopan & malu,
Si anak mentaati ibu bapa,
Srikandi dihiasi keberanian & ketegasan,
Si daie penuh kesopanan serta prihatin terhadap masyarakat,
Si isteri penuh ketaatan, kesetiaan & kasih terhadap suami. 

Semuanya berteraskan rasa cinta kpd Yang Maha Pencipta. Berbahagialah kaum Adam yg berjaya memiliki ‘perhiasan’ sejati ini krn pastinya hidup akan terarah ke syurga. 

Syurga dunia yg disegerakan & syurga hakiki yg kekal abadi.

Sebaliknya, 
Jika hati dibawa jauh dari Allah,
Hilanglah kejernihan wajah & jadilah dia duri yg menjadi punca kemelut serta kacau bilau.


Apabila wanita lari dari ikatan Tuhan, 
Maka terbukalah segala pintu yg akan menjerumuskannya ke lembah fitnah kehinaan,
Hilanglah redup wajah yg menjadi dambaan & yg terserlah ialah kecantikan palsu yg menanti utk dieksploitasi oleh manusia buas yg menjadi hamba nafsu.

Tapi jangan gusar duhai hati,
Allah itu Maha Pengampun,
Allah itu Maha Pengasih,
Allah itu Maha Mendengar,
Mohonlah keampunan dariNya,
Pintalah hidayah dariNya,
Bersujudlah menghadapNya


Firman Allah Ta'ala: 
Sesiapa yg mendekatiKu sejengkal maka Aku akan mendekatinya sehasta. Dan sesiapa yg menghampiriKu sehasta maka aku kan menghampirinya sepemeluk & sesiapa yg datang kepadaKu dlm keadaan berjalan maka Aku akan kpdnya dlm keadaan bersegera.


Rasulullah S.A.W telah bersabda yg bermaksud: 
Sesiapa yg banyak beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya drpd setiap kesusahan jalan penyelasaian, drpd setiap kesempitan jalan keluar & akan diberikan rezeki dgn cara yg tidak diketahui.

P/s: Masih terlalu jauh perjalanan utk mencari redha Allah. Duhai hati, istiqamahlah sayang


Terima kasih buat sahabat yg selalu singgah blog cik Wana.

Terima kasih buat sahabat yg selalu menyebut nama cik Wana dlm doanya.

Friday, September 7, 2012

Corat-coret Guru Ganti [Aku Tukar Sekolah]

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 11:12 AM


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Apa khabar pembaca setia blog Teratak Pendidik? Hihi. 
Perasanlah cik Wana ni, macam ada singgah blog dia ^^

Dah start ganti puasa ke?
Dah start puasa enam ke?
Atau masih beraya sakan?


Ayuh sahabat²ku, selagi SYAWAL masih bersisa jangan dibiarkan begitu saja ia berlalu tanpa berpuasa 6 hari di bulan Syawal. MARI KITA BERSAMA² MENGGUNAKAN RUANG KESEMPATAN YANG MASIH ADA INI. 
ALLAH SWT AMAT MENYAYANGI KITA 
ALLAH SWT AMAT PEMURAH

Alhamdulillah sepanjang pi beraya hari tu, ramai orang ingat cik Wana nie adik kpd adik²ku sebab nampak kecil & muda. Perkataan kecil tue paling suka sebab dah kembali ke zaman dahulu. Walaupun banyak sangat makan time raya, nasib baik berat tak tambah cuma jisim otot bertambah tukar dgn pengurangan lemak badan. 

Terima kasih Allah!!! Terima kasih Herbalife!!!


Sebenarnya tujuan mencoret di blog hari nie sebab nak cerita² tentang guru ganti. Rasanya dah lama tak mengarut² nie.

Pada 8 Februari 2012 yg lalu cik Wana bertugas di Sekolah Kebangsaan Rancha-Rancha sebagai Ustazah. [Baca di sini: Aku Ustazah]

Pengalaman menjadi ustazah sangat bermakna. Di samping mentarbiyah murid², aku turut mentarbiyah diri sendiri. Banyak perkara yg aku pelajari secara langsung & tidak langsung drpd murid² mahupun guru² & AKS. Layanan yg sangat baik drpd semua warga SKRR utk memberi pengalaman bermakna buat aku bergelar guru tetap kelak.

Kelas 6 Amanah. "Selamat Menduduki UPSR". Moga kejayaan mengiringi kalian setimpal dgn usaha.

Sepatutnya 31 Julai 2012 merupakan tarikh akhir kontrak di SKRR  setelah 6 bulan berkhidmat tapi Alhamdulillah dapat sambung kontrak sehingga 31 Oktober 2012 memandangkan ustaz yg aku ganti menyambung cuti lagi selama 3 bulan. Alhamdulilllah!!!

Baru beberapa hari menyambung kontrak, aku mendapat panggilan drpd Jabatan Pelajaran Labuan pd 6 Ogos 2012 utk menjadi guru ganti di SMK Labuan bagi menggantikan guru yg bersalin. 

Aku ingat lagi, waktu itu hari Isnin jam 12.30 tengah hari & aku sedang menyiapkan RPH utk sepanjang minggu itu. 

Mahu tidak mahu, aku terpaksa menuruti arahan yg diterima utk bertukar ke SMK Labuan pada keesokan harinya iaitu 7 Ogos 2012. Tidak sempat bersalam²an memohon maaf & berterima kasih pada guru² memandangkan ramai yg tiada. Memaklumkan pada murid² akan ketiadaan diri ini utk hari seterusnya pun tidak sempat.


Sejujurnya aku sangat sedih meninggalkan SKRR. 
Aku bakal rindu akan tugas sebagai Ustazah
Aku bakal rindu akan kecomelan murid²ku. 
Aku bakal rindu semua kenangan di sana.


Setiap hari Rabu pagi ada TASMIQ utk murid² tahun 1 & 2. Aku handle murid² tahun 2 Bestari. Mereka sedang membaca & menghafal bacaan solat. Alhamdulillah 50% murid dapat membaca & menghafal bacaan solat dgn lancar sebelum aku meninggalkan SKRR.


Honey Hissy binti Junaidy. Alhamdulillah Honey dah baca Iqra 4 & nak masuk ke Iqra 5 sebelum aku meninggalkan SKRR. Setiap pagi & waktu rehat aku ajar sebab dia antara murid 2 Bestari yg masih boleh membaca Al-Quran.


Kini cukup sebulan aku berkhidmat di Sekolah Menengah Kebangsaan Labuan (SMKL). SMKL nie merupakan sekolah menengahku yg pertama sebelum aku melanjutkan pelajaran ke SMSL.

Setakat ini saja mencoret setelah sekian lama menyepi kerana pulun mengulangkaji subjek SAINS & BIOLOGI yg aku ajar di SMKL.

InsyaAllah di lain masa kisah di SMKL akan bersambung.

Doakan diri ini istiQamah dlm perjuangan Islam, menjadi murabbi membentuk anak bangsa. ^^

Wallahualam

Sunday, September 2, 2012

Cahaya ISLAM 'Irna Maria Stevens'

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 8:04 AM


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Salam Aidilfitri. Maaf Zahir Batin semua ^^



Coretan yg ingin saya kongsikan ini bukanlah berkisar drpd orang yg saya kenali. Mari kita ikuti cerita ini.

Setiap hari sebelum subuh, Irna selalu mendengar suara orang seperti menyanyi² dgn bahasa yg langsung tidak difahaminya. Selalunya dia akan menutup telinganya apabila mendengar bunyi itu tapi pada hari itu dia sungguh berbeza. Hatinya tertanya² apakah yg selalu dibaca oleh rakan sebiliknya, Siti Fatimah itu. Dia segera bangun secara senyap supaya tidak didengari oleh rakannya yg sungguh khusyuk membaca sebuah buku sambil menyanyi itu.

Semasa dia mendengar suara itu, kadang² dia juga mendengari rakannya itu menangis sambil menyanyi. Apabila sampai sahaja waktu subuh, rakannya itu seperti membuat satu senaman yg memang asing baginya. Hatinya sarat dgn pertanyaan yg terbuku dihatinya. Selesai mengerjakan senaman itu, Fatimah menadah tangan & kedengaran tangisan seperti meminta ampun kpd seseorang

Irna bingung. Selama dia tinggal di London, tidak pernah sekalipun seseorang manusia seperti rakannya itu mengerjakan senaman & menyanyi setiap pagi. Tidak lupa juga dia melihat rakannya itu mengerjakan senaman yg sama sebanyak 5 kali sehari. Dia bertekad utk bertanya kpd rakannya itu tentang apa yg dilihatnya pada pagi itu.

Fatimah,are you never feel bored doing something that same 5 times every day? Are you feel good doing the exercise & sing the weird song every day? dia bertanya apabila mereka berdua bersarapan di café campus.

Irna, The thing that I am doing is something which has relationship with my religion. The exercise is called solat & the song that I sing is the tense that had been wrote in Al-Quran, jawab Fatimah

Adakah awak selalu melihat saya membuat semua itu Irna?❞ tanya Fatimah.

Saya minta maaf krn saya curi² lihat awak buat semua benda² itu,❞ ucap Irna dgn nada perlahan krn takut dimarahi. 

Irna fasih berbahasa Melayu krn dia dilahirkan di Malaysia & apabila umurnya 7 tahun, dia berpindah ke London krn mengikut ayahnya bertugas sebagai Pensyarah di sebuah Universiti. 

Fatimah hanya tersenyum sambil menyuapkan mi goreng ke mulutnya dgn penuh adab sopan gadis Melayu. Irna hanya memerhatikannya.

Irna, saya tak pernah rasa nak marah awak sebab awak lihat saya membuat semua benda² itu & itu adalah perkara yg setiap umat Islam akan membuatnya. Kamu agama Kristian juga ada Tuhan kamu & saya juga ada Tuhan saya. Setiap hari saya akan beribadat dgn Tuhan saya, kata Fatimah dgn panjang lebar. 

Irna hanya mendengarnya dgn penuh khusyuk apa                                                                                                                           yg dikatakan oleh Fatimah. Timbul satu pertanyaan yg dia ingin katakan tapi waktu kuliah sudah hampir bermula. Mereka berdua berjalan beriringan ke dewan kuliah yg sama. Irna bercadang utk menangguhkan pertanyaan yg ingin ditanyanya sehingga habis kuliah yg berlangsung selama 2 jam itu.

Irna, I want to go to library. Do you want to follow me? kata Fatimah setelah kuliah tamat. 

Yes, I want to follow you, jawab Irna

Mereka berjalan ke perpustakaan dgn senyap krn tidak apa yg mahu dibualkan. Apabila sampai di perpustakaan, Fatimah segera ke sebuah rak yg menempatkan buku² Islam. Fatimah gemar membaca buku² tentang Islam. 

Semasa Fatimah khusyuk mencari buku² yg mahu dipinjamnya, Irna bertanya dgn suara yg berbisik sedikit What are you finding for?

Fatimah tidak menjawab tapi dia memberikan sebuah buku yg bertajuk ISLAM AGAMA SUCI ALLAHIrna tidak faham apa itu Allah lalu bertanya kpd Fatimah

Fatimah, who Allah?

Fatimah tidak mahu menjelaskannya tapi menyuruh dia membaca sendiri takut fakta yg diberikannya tidak benar. Irna hanya mengangguk lalu segera mengikut Fatimah yg sudah mula melangkah menuju ke kaunter utk meminjam buku. 

What’s your names? tanya pekerja kaunter itu kpd Irna krn utk pekerja itu mahu menulisnya di dlm buku rekod peminjaman buku. 

Irna Maria Stevens, jawab Irna.

Sejak Irna mula membaca buku tentang ISLAM AGAMA SUCI ALLAH, dia semakin berminat dgn agama Islam. Setiap hari dia akan meminjam buku Islam drpd Fatimah atau mencarinya sendiri di perpustakaan & rakannya itulah juga yg selalu memberitahunya tentang keistimewaan menjadi umat Islam.

Pada suatu hari, Irna sedang bersiar² di sebuah taman bunga yg sangat indah. Namun, yg menghairankan krn hanya dia seorang sahaja yg berada di taman itu. Tiba² cuaca & suasana yg cerah & ceria bertukar menjadi gelap. Dari kejauhan, terlihat satu cahaya yg tenang perlahan² menghampiri Irna yg terpinga² melihat keajaiban itu. Cahaya yg semakin menghampirinya itu seolah² berkata² tapi Irna tidak faham apa yg dikatakannya & hanya perkataan Allah sahaja yg dia faham. Cahaya itu semakin bersinar & Irna tidak dapat menahan cahaya itu drpd terus mendekatinya.

Irna terjaga. 

Aku bermimpi rupanya, kata Irna berbisik kpd dirinya. 

Keesokan harinya dia segera mencari² Fatimah utk menceritakan mimpinya itu. Apabila dia berjumpa dgn Fatimah, dia segera mengajak Fatimah bersarapan bersama² & dia ingin menceritakannya tentang peristiwa semalam. 

hidayah1.jpg (320×400)
Emm… mungkin awak telah mendapat hidayah dari Allah, kata Fatimah apabila Irna selesai menceritakan mimpi semalam IrnaIrna hanya diam apabila Fatimah berkata²

Malam itu Irna tidak dapat tidur. Dia teringatkan mimpinya. Adakah benar apa yg dikatakan Fatimah pagi tadi? Apabila difikir²kan akhirnya dia mengambil keputusan yg muktamad. Esok dia akan meluahkan segala isi hatinya yg telah lama terbuku dihati kpd Fatimah.

Fatimah, saya nak buat satu pengakuan bahawa saya ingin masuk Islam. Sudah lama perkara ini ingin saya ucapkan tapi hati saya terasa berat utk diluahkan, kata Irna dgn penuh bersemangat. 

Fatimah tersenyum mendengarnya. Dia membuka begnya lalu dikeluarkan sebuah bungkusan yg dibalut cantik. Bungkusan itu diberikan kpd Irna. Irna menyambutnya. 

Bukalah bungkusan ini, kata Fatimah. 

Irna segera membuka bungkusan itu. Dia mengeluarkan sehelai tudung berwarna hijau. Irna berasa begitu gembira apabila Fatimah telah memberikannya sehelai tudung berwarna hijau & itu adalah warna kegemarannya.

Irna sungguh bersyukur apabila dia menyatakan tentang hasratnya utk masuk Islam kpd ibu & bapanya, mereka telah memberikan restu kpd Irna utk memasuki Islam. Walaupun pada mulanya mereka tidak mahu mengikut, tapi apabila Irna selalu menceritakan tentang Islam & Nabi Muhammad yg selalu diceritakan oleh Fatimah kpdnya, mereka mulai sedar betapa istimewanya Islam lalu mereka pun masuk Islam. Betapa nikmatnya seorang umat Islam krn banyak keistimewaan yg boleh didapati. Sejak hari itu Irna sudah sedar akan kewajipan menutup aurat & telah menukar namanya dgn nama Maria Marliana.

Irna & keluarganya pula sering kali bersolat jemaah bersama² sejak dari peristiwa tersebut. Perhubungan antara Irna & Fatimah pula semakin rapat setiap hari. Selain itu, Fatimah juga dijadikan sebagai tempat rujukan oleh Irna tentang agama Islam yg benar lagi suci itu.

Alhamdullilah akhirnya Irna mendapat hidayah drpd Allah. 

 Bagaimana pula kita yg sejak azali lahirnya menjadi seorang Muslim? 

 Adakah kita yakin bahawa hidayah Allah telah kita miliki? 

Sama²lah kita muhasabah diri & tidak pernah henti berdoa kpd Allah utk mengurniakan taufiq & hidayah kpd kita. Taufiq & hidayah itu milik Allah.


Cerita orang muallaf sering kali saya dengar & pernah berhadapan sendiri dgn mereka ketika di matrik dahulu. Alhamdulillah dlm cerita saya ini Irna tidak mendapat tentangan hebat dari sanak keluarga tapi bagaimana pula kpd saudara² baru kita yg mendapat tentangan keluarga sehingga dibuang keluarga. Begitu peritnya dirinya utk memilih sama ada Islam atau sebaliknya.

Saya tidak ingin mengulas panjang tapi sahabat² sekalian bolehlah baca cerita kehidupan saudara baru kita Kak BalqiS (2007) & Loo Jo Yee (2012)

Semoga cerita ini menjadi iktibar kpd kita sebagai umat Islam & seharusnya kita berazam lagi utk mendapatkan Taufiq & Hidayah drpd Allah.


"Kadang-kadang tu rasa rugi sangat kenapa dulu tidak pernah kenal indahnya Islam macam hari ini"

Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...