Sunday, October 28, 2012

Siapa Tuhan Saya? - The Sequel

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 4:35 PM

Assalamualaikum & salam sejahtera. 

5 Oktober 2012 yg lalu cik Wana ada share satu kisah benar [Siapa Tuhan Saya?]. Sayu baca kisah sahabat tue. Tertanya² juga apa kisah seterusnya. Tak disangka² akhirnya jumpa kisah selanjutnya. 

Jom baca ^___^

Pagi 15 November 2008, bangun² je, saya macam tak percaya. Betul ke saya dah Muslim? Betul ke saya dah mengucap kalimah syahadah malam tadi?


Semuanya macam mimpi, tapi saya sedar tu bukan mimpi sebab hari tu kami (saya dgn housemates saya) nak keluar & for the first time, saya mengenakan tudung sebagai seorang Islam. Masa tu memang rasa sangat teruja & saya kena pinjam baju kawan saya, tudung dia, stoking & segala bagai tu sebab saya tiada baju yg sesuai lagi masa tu. Masa tu baru je kurang dari 24 jam saya jadi seorang Muslim


Solat tak tahu, doa satu apa pun tak tahu. Nak tutup aurat pun tengok kawan buat macam mana. Clueless habis masa tu. Tapi, Alhamdulillah ada kawan² serumah yg sangat baik nak tolong ajar dgn sabarnya. Alhamdulillah.


Petang tu, masa Asar saya belajar solat. Jenuh juga nak menghafal semua benda tu. Bayangkan, perkara yg orang lain belajar ambil masa bertahun², saya dapat hafal al-Fatihah & semua bacaan solat dlm jarak waktu antara Asar & Maghrib. Boleh kata, Allah mudahkan saya utk menghafal & Alhamdulillah by Maghrib, saya dah boleh start solat tapi terkial² jugalah sebab tak biasa lagi. 


Masa nak sujud pun macam sangat berhati² sebab tak boleh bajet lagi. Adalah juga insiden saya terhantuk kepala masa sujud & tercakap “Adoi.” Terus batal solat saya masa tu. Memang awal² tu, agak susahlah sebab banyak benda nak kena belajar dlm masa yg singkat.


Abang senior yg jumpa saya dulu (yg sebelum saya masuk Islam tu) selalu kena ingatkan saya yg saya boleh belajar semua tu perlahan². Yg penting saya kena kuatkan Aqidah dulu. Mula² saya degil juga, tak nak dengar cakap. Biasa kalau orang yg baru masuk Islam ni, dia ada sindrom yg saya namakan sebagai Sindrom Nak Tahu Semua Benda Dlm Sekelip Mata.


Masa tu bagi saya, saya kena tahu sebab saya takut saya terbuat dosa tanpa sedar. Saya ingat lagi masa awal² tu, saya tak tahu pun kaki tu termasuk dlm aurat. Dgn selambanya saya tayang tapak kaki dekat kawan lelaki masa tu. Sebab saya macam nak sepak dia masa tu. Oh, ganasnya saya dulu. Lepas tu, dia terus cakap, 
Kaki tu auratlah. 


Masa tu saya tak tahu, saya ingat dia main sebab kawan saya tu dia memang tak pernah nak serius. Sampailah kawan perempuan saya yg kebetulan ada dekat situ, dia cakap memang kaki tu aurat barulah saya start pakai stokin lepas tu. Entah apa² je masa tu. Huhu.


Dan masa awal² masuk Islam, saya bila nak keluar bilik je nak pergi makan ke apa, saya akan minta kawan serumah saya teman sebab saya takut sangat nak menghadap semua orang dgn identiti baru. Sangat takut sebab satu, kalau terserempak dgn persatuan Kristian dekat kolej masa tu, saya takut saya akan convert balik kalau saya berhadapan dgn mereka. Takut mereka tanya macam².


Tapi macam mana pun saya mengelak & menyorok masa tu, keislaman saya dapat dihidu oleh ada beberapa member yg aktif dlm persatuan Kristian dekat kolej masa tu. Dan pada satu malam, saya dapat mesej dari kawan saya merangkap presiden persatuan Kristian masa tu. Dia kata dia nak jumpa & saya pun fikir, saya tak boleh nak mengelak dah & nak tak nak, saya kena berhadapan dgn mereka.


So, malam tu saya pergi dekat kelas kosong tempat kami janji nak jumpa. Masa tu memang cuak & saya minta housemates saya temankan. Takut sangat masa tu. Sampai² je, saya terus pesan dekat housemates supaya terus contact senior yg jaga saya masa tu. I was that scared. Masa tu baru je beberapa hari saya masuk Islam, jangankan Aqidah, Iman pun tengah lemah masa tu.


Masuk je kelas tu, saya nampak kawan saya (yg presiden tu) dgn bekas presiden persatuan Kristian (senior saya). Mereka soal saya macam². Bekas presiden tu cakap dekat saya,
Awak tahu tak kalau nak masuk Islam awak kena minta kebenaran parents awak?


Masa tu saya memang kelu walaupun saya tahu saya tak perlu pun minta kebenaran sebab masa tu saya dah officially 18 tahun tapi macam tak tahu nak cakap apa & hanya Allah yg tahu betapa gemuruhnya saya sebab kena corner macam tu. Alhamdulillah tak lama lepas tu, abang senior yg jaga saya tu datang & dia suruh saya keluar pergi tempat lain sebab dia nak bincang dgn senior (yg bekas presiden tu).


Kawan saya cakap, dia kasihan sangat tengok saya sebab dia nampak muka saya merah & memang nampak macam nak menangis sebab takut sangat. Lepas insiden tu, tiada dah orang confront saya & saya boleh practise Islam dgn bebas dekat kolej tu. Tapi dekat kolej tu je lah.


Masa tu parents saya tak tahu lagi & memang saya tak berani nak bagitahu parents saya masa tu sebab kalau saya bagitahu masa tu, memang confirm kena tendang keluar rumah punya & kalau jadi macam tu dgn ilmu agama tak seberapa, saya tak pasti saya akan kekal Muslim ke tak.


Genap seminggu saya memeluk Islam, saya akhirnya dapat pergi mendaftar dekat Pejabat Agama Islam dekat satu tempat ni. Kita namakan pejabat agama ni Pejabat Agama Daerah Yg Tak Terkenal. Ada sebab kenapa saya rahsiakan. Hehe.


Masa saya pergi mendaftar, saya tak tahu yg saya kena decide nama Islam terus masa tu juga. Nasiblah sebelum ni dah pernah kawan² tolong sumbangkan idea nak letak nama apa, jadi saya pun mix & match je lah. Dan nama yg terdetik dlm hati saya masa tu ialah nama Nur Farah Syakirah. So, jadilah saya sebagai Nur Farah Syakirah bermula hari tu iaitu bermula 27 November 2008.


Masa tu, saya tiada ilmu. Saya ingat memang kena tukar nama & saya ingat memang kena letak ‘binti Abdullah’ dekat belakang. Jadi dlm registration tu, nama saya Nur Farah Syakirah Abdullah & beberapa minggu kemudian bila saya dapat tahu rupanya boleh kekalkan nama ayah, saya jadi sangat marah dgn pejabat agama tu sebab tak bagitahu. Bila saya tanya kenapa tak bagitahu, dia kata (dgn selambanya);
Oh, lupa. Ramai sangat yg masuk Islam sampai lupa nak cakap.


Apa, dia ingat masuk Islam ni macam buat promosi dekat gudang kain Nagoya sampai boleh lupa?


Mungkin bagi dia nama tu hanya sekadar nama tapi bagi saya masa tu, saya harap sangat saya dapat kekalkan nama ayah tu sebab saya tak nak ayah saya ingat saya putuskan hubungan dgn keluarga sebab dah buang nama ayah dekat belakang.


Realitinya, kebanyakan non-Muslim (yg tiada ilmu macam saya) tak tahu yg mereka boleh mengekalkan nama asal & nama ayah setelah memeluk Islam & hanya krn isu ‘bin’ & ‘bintiAbdullah ni lah yg buat banyak reverts yg dibuang keluarga setelah memeluk Islam. Mungkin bukan faktor utama tapi even sebab nama pun, dah cukup utk buat family tu rasa macam seolah² anak dia memutuskan hubungan kekeluargaan.


Dan bila dah jadi macam tu, orang² yg dulunya berjanji nak tolong semua hilang entah ke mana. In the end, mereka kena survive sendiri & kadang² nak makan pun tak dapat sebab tiada tempat nak tuju. Mereka tak tahu nak minta tolong dekat siapa.


Even masa saya masuk Islam tu, ada yg skeptikal dgn saya sebab umur saya masih muda, 18 tahun masa tu. So ramai yg ingat saya masuk Islam sebab ada boyfriend Muslim & nak kahwin. Sebab tu je ke baru boleh nak masuk Islam?


Tapi lambat laun saya belajar utk buat tak endah je dgn cakap² belakang ni sebab masa tu saya dah fikir, biarlah orang nak cakap apa yg penting Allah tahu apa yg ada sebenar²nya dlm hati saya.


Tak lama lepas tu, cuti Raya pun datang. Masa tu tahun 2009 & itu adalah Hari Raya pertama saya. Saya mula cuak sebab, cuti Raya tu seminggu so meaning saya kena balik rumah. For the first time, as a Muslim. Parents saya dah belikan tiket pun. Allah je yg tau betapa nervousnya saya masa tu. 


Masa dekat airport saya pakai tudung lagi, then bila dah nak dekat sampai tempat check in saya masuk tandas, cabut tudung & sumbat dlm beg. Masa tu rasa pelik je sebab first time tak pakai tudung lepas masuk Islam. Dlm masa yg sama, tak putus² rasa bersalah tapi saya tetapkan dlm hati yg saya bukan saja² buat macam ni. Ini utk keselamatan saya sendiri. Takut? Memang saya takut sangat masa tu.


Bila sampai je dekat Lapangan Terbang Sibu, saya nampak daddy saya dah tunggu saya dekat Balai Ketibaan. Masuk dlm kereta, saya senyap. Tak banyak cakap. Masa tu memang saya blurrr sebab saya dah tak tahu nak buat apa. Dlm kepala saya tengah merancang strategi macam mana nak solat bila sampai rumah etc. Dan masa tu juga, sehari sebelum raya & saya sepatutnya berpuasa tapi nak buat macam mana, takkan nak bagitau saya tengah puasa kan? Tak pasal² kantoi. So terpaksalah tak puasa hari tu.


Balik rumah rasa tension je, sebab saya tengah fikir beraya tak macam orang lain. Lagi² pula esok tu Raya & jatuh pada hari Ahad (kalau tak silap). Esok tu saya kena pergi gereja macam biasa. Orang lain seronok beraya dgn sanak saudara, saya? Raya pertama, saya ‘beraya’ di gereja.


Saya ingat lagi bila saya cerita pasal benda ni, orang duk pressure saya pula.
Tak kasihan ke mak bapa? Teruklah awak ni menipu macam ni.


Haah. Boleh je nak bagitau tapi kalau apa² jadi dekat saya, can you help me? Can you?


In the end, saya juga yg kena tanggung sendiri so saya kena ambil langkah² berjaga².


Bila berhadapan dgn ramai orang macam ni, mana taknya saya berada jiwa kacau je memanjang? Ok, dah start membebel. Abaikan.


Anyways, time raya tu kira boleh tahan lagi sebab sekejap je. Then, the real challenge comes. Masa tu starting November 2009 genap setahun saya memeluk Islam, saya dah tamat pengajian dekat KTT. So meaning, balik rumah foreverlah kan. Saya ingat lagi, punyalah nak hilangkan semua bahan bukti yg menunjukkan saya dah Islam, satu apa pun saya tak bawa balik. Tudung pun, bila dah sampai KLIA terus saya campak masuk tong sampah. Punyalah takut. Tapi ada juga rasa macam spy masa tu.


Saya gelarkan golongan yg menyorok² macam saya ni ‘undercover Muslim’. Bunyi macam nice je tapi hakikatnya, life kami ni tiadalah nice mana. Oh, bunyi macam tak bersyukur pula kan? Heh.


Ok, so this time saya kena duduk rumah selama 7 BULAN. Bila kat rumah, saya kena jaga adik sebab adik bongsu saya masa tu baru umur setahun lebih. So since saya anak sulung, sayalah yg kena handle semua benda. Bila parents saya pergi sekolah, bila masuk time solat saya bawa adik saya yg kecil tu masuk bilik sekali. Adik saya ni jenis yg hyperactive sikit (ok, bukan sikit). So memang payah nak bagi dia duduk diam tapi the funny thing is tiap kali saya solat, dia akan duduk at one corner & senyap. Duduk elok je.


Pernah sekali saya tengah lepak² dekat bilik parents saya & tengah tengok TV, tiba² adik saya ambil towel & pakai atas kepala. Mula² saya buat tak tahu je tapi bila saya tengok dia berdiri tegak, then tetiba duduk, then bangun balik, mata saya bulat. Adik saya tiru pergerakan saya solat! 


Cuma mungkin dia tak faham apa yg saya buat so apa yg dia buat is just bangun duduk bangun duduk je. Yg kelakarnya adik saya tu lelaki so tengok dia pakai towel tu macam nak pakai telekung rasa macam comel je. Huhu.


Oh ya, since saya tak bawa balik langsung benda yg berkaitan dgn keislaman saya, saya usually solat guna selimut. Macam hantu bungkus pun ada & mungkin tak boleh nak imagine but yeah, that’s how it is. Kadang² tu macam nak tercekik pun ada tapi tu lah, even dlm keadaan macam tu saya boleh setelkan solat 5 kali sehari. 


Tapi kadang² kena qada’ Zuhur, Asar & Maghrib, sebab tak boleh nak solat time parents saya tengah jaga. Pernah sekali tengah² solat tiba² mummy saya ketuk pintu. Nasib baik saya tak lupa nak kunci pintu so ala² Superman bertukar baju saya terus cepat² campak selimut, stoking & kain batik yg saya guna sebagai sejadah. Lepas je tolong mummy saya, saya masuk bilik balik & terus well, menangis. Saya rasa macam life saya sangat susah masa tu.

Dekat rumah, nak makan (yg halal) pun susah, nak solat susah, nak tutup aurat susah, pendek kata, semuanya susah. And masa tu saya rasa sangat keseorangan. Rasa macam hanya ada Allah sebab kawan² KTT yg banyak tolong saya dulu, semuanya dekat semenanjung. Bayangkan, masa tu saya baru je setahun masuk Islam. Banyak benda saya tak tahu lagi & saya seorang² je dekat Sarawak tu. 

And of course bila dekat rumah, saya nak tak nak kena pretend yg saya masih Kristian. Saya kena juga pergi gereja sebab tak boleh nak mengelak. Bila dlm gereja, saya tak berhenti² istighfar & try utk tak fikir gereja tu sebagai tempat ibadat. Saya selalu pretend yg saya tengah nak attend ceramah so that saya tak fikir bukan².

Masa dekat rumah adalah masa yg agak menguji kesabaran saya & lepas 7 bulan Alhamdulillah, saya dapat masuk ke USM. Saya ingat, bila saya dah finally keluar dari rumah tu, saya ingat saya dah boleh practise Islam dgn bebas, dah boleh pakai tudung, dah boleh solat dgn selesa, tapi, Allah lebih tahu perjalanan hidup saya.

Bila dah sampai masa utk mendaftar di USM, family saya ikut sekali. Usually daddy saya je yg ikut but this time, the whole family ikut sebab my mum cakap dia tak pernah lagi hantar saya mendaftar. True. Dulu masa nak mendaftar dekat KTT pun daddy saya je yg pergi. Before that pun, masa nak masuk sekolah menengah eventhough mendaftar kat sekolah seorang², daddy saya hantar at least sampai airport Kuching. Anyway, bila mendaftar tu saya still tak bagitahu lagi yg saya dah Muslim.

Saya ingat lagi, masa first time jumpa roommate masa tu saya explain awal² dekat dia yg saya ni actually revert tapi saya still tak bagitahu lagi parents. Saya bagitahu awal² sebab saya nak pinjam telekung dia since saya datang tu sehelai sepinggang je. Meaningnya, saya tak ada langsung apa² yg boleh saya guna utk solat.

Sepanjang orientasi, hanya ada certain orang je yg tahu saya ni revert. Itupun sebab I was hoping they will help me outlah kot. Before saya sampai USM, saya memang dah contact dgn a few students supaya mereka boleh ‘bersedia’ menyambut saya nanti. Hehe.

Masa awal² tu, eventhough parents saya dah balik saya tak berani pakai tudung sebab saya dapat tahu ada ex-classmate saya masa sekolah rendah study dekat USM juga & kampus dia sama dgn kampus saya. Since masa tu saya tengah ‘undercover’ lagi, so saya tak pakai tudung lagi. Tapi hari ketiga orientasi, saya tak tahan. Saya rasa perasaan bersalah membuak² & saya tekad, saya nak juga pakai tudung, saya nak tutup aurat sebab saya dah tak kisah. Masa tu, saya fikir, kalau memang dah sampai masa utk saya berterus terang dgn parents saya, saya dah ready dgn segala kemungkinan.

Then satu malam masih dlm minggu orientasi, tetiba saya dapat satu text message. Rupanya drpd kawan saya tu. Dia cakap dia dah tahu dah pasal saya dah masuk Islam tu sebab ada orang bagitahu (sampai sekarang saya tak tahu siapa yg bagitahu) & dia cakap takpa, dia takkan bagitahu parents saya. Masa tu saya rasa Allah betul² tolong saya. Serius lega.

Fast forward, a few months later, saya terbagitahu mummy saya masa tengah cakap dlm telefon. Saya tak ingat exactly apa yg menyebabkan saya terbagitahu tapi lepas tu my mum meletup. Ofkos. Siapa tak marah? Mungkin saya boleh analogikan pada situasi kalau parents Muslim dapat tahu anak dia murtad. Mestilah marahkan?

My mum terus cakap, 
Do you want me to disown you?” 

Di mana saya balas balik dgn, 
Mummy, this is not a trend! 
(Errr… saya tak menjerit, cuma tanda seru tu menandakan nada tegas. Jangan salah faham ye)

Kenapa saya cakap macam tu? (meaning: kenapa saya terus balas ‘this is not a trend!’ tu) Rata²nya kalau kita tengok, (even dlm cerita kat TV pun) asal parents dapat tahu anak masuk Islam je, terus buang anak. Padahal kadang² tiadalah marah sampai nak buang anak, tapi sebab dia rasa anak tu yg memutuskan hubungan kekeluargaan by becoming a Muslim. Seolah², dah jadi macam trend. Seolah², bila anak masuk Islam, automatic HARUS/WAJIB dibuang anak itu. That’s what I meant

Bila saya cakap macam tu, mungkin mummy saya tersedar & dia mungkin dlm diam mengakui kebenaran apa yg saya cakap, so dia diam. Biasanya kalau dia rasa saya salah dia memang akan balas balik, tapi kalau apa yg saya cakap tu betul, my mum usually akan diam. Dan kali ni diamnya lama.

My mum terus tanya lagi, siapa yg mempengaruhi saya? Dan saya cakap saya masuk Islam sendiri & Alhamdulillah saya tak pernah ber'boyfriend' so my mum percaya yg saya masuk Islam atas kehendak sendiri.

My mum cakap lagi, kenapa nak masuk Islam? Tu agama terrorist. Even orang yg pakai tudung pun perangai lagi teruk dari orang bukan Islam etc.

Macam² tuduhan dilemparkan & saya balas lagi, dgn soalan yg membuat ibu saya sekali lagi terdiam, 

Mummy, kalau orang Kristian buat jahat, maksudnya agama tu yg jahat ke?

Lepas beberapa kali terdiam, my mum pun tanya, 
Kenapa nak masuk Islam?


When you know something is right, do you still want to stay in the wrong?
Lebih kurang macam tu lah ayat saya, tapi tak ingat sangatlah exact ayat saya apa. Tapi lepas tu, adalah juga adegan menangis². My mumlah, saya terpaksa tahan sebab saya tak nak mummy saya ingat saya tak determined dgn decision saya tu. Bajet kuatlah konon. Pastu menangis juga, tapi lepas my mum letak telefon. Lepas tu, my mum warning jangan bagitahu daddy saya lagi sebab daddy saya gerenti tak teragak² utk disown saya punya. Dia kata, tunggu lepas dah abis belajar, bila dah dapat degree, bila dah bergelar Dr, supaya my dad tiadalah kisah sangat pun lepas tu.

Tapi being human, plan kita tak semestinya berjalan seperti yg kita nak. Seminggu lepas tu, saya baru balik dari Sarawak sebab cuti Raya Puasa time tu. Tetiba saya dapat sms drpd makcik. Dia marah sebab saya menyorok keislaman saya. Oh for your info, dia Muslim. Sampai sekarang tak faham kenapa dia nak marah -_-"

Anyways, lepas tu saya terus sms ayah saya sebab bagi saya better saya bagitahu sendiri drpd dia dapat tahu dari orang lain. Saya tak call sebab saya rasa better saya text message supaya dia boleh baca habis sebab kalau dekat phone, saya takut saya tak dapat handle & lagi satu, sebab saya nak explain betul² kenapa saya masuk Islam & bila masuk Islam hubungan darah tu masih ada & saya bukan nak memutuskan hubungan kekeluargaan or whatsoever.

Dgn takdir Allah, ayah saya terus reply & dia kata mulai hari tu dia dah tak ada kaitan dgn saya dah. Saya ingat lagi, masa tu saya seorang² dekat bilik, memang saya menangis teruk. Bila saya fikir balik, setiap kali time saya menangis teruk² macam tu, mesti tiada orang dekat bilik. Maybe Allah nak saya nampak kuat di mata orang sebab saya takkan menangis teruk pun depan orang. Usually setakat bergenang air mata tapi pastu sedut balik (boleh eh camtu?) so tak keluar pun air mata tu. Hehe. Hurmmmm. So sejak bagitahu daddy tu, saya tak pernah balik rumah lagi.

Even nak tulis ni pun, rasa macam sakit tu masih ada tapi kena tahanlah. Kata nak jadi orang beriman, takkanlah tak diuji.

So basically, sampai sekarang saya tak pernah bercakap dgn daddy lagi. Sebab bila saya call, daddy saya tak angkat pun & bila saya sms, tak dibalas. Allah je yg faham kesedihan saya tapi tak bermakna saya menceritakan kisah saya di website ni sebab saya nak minta simpati. Jauh sekali.

Saya cuma mengharapkan, ada hati yg akan tersentuh dgn kisah saya & mungkin cerita saya menjadi penggerak utk individu tersebut menggagahkan diri dlm melakukan perubahan agar menjadi Muslim yg lebih baik krn mungkin jalan anda lebih mudah berbanding saya.

Alhamdulillah sejak 3 tahun yg lalu sejak saya memeluk Islam, saya rasa ujian tidak putus² datang kpd saya. Seolah² tidak ada ruang utk saya ‘berehat’ seketika. Mungkin ini tahap kemampuan saya krn mana mungkin Allah mentakdirkan sesuatu yg di luar kemampuan hambaNya (rujuk surah al-Baqarah:286)

Mungkin kerehatan itu akan saya alami setelah saya meninggalkan dunia ini nanti & harapnya kesudahan saya kesudahan yg baik, krn biarpun saya masih ‘suci’ pada pandangan kalian, hakikatnya saya tidak terlepas dari dosa makanya saya masih tidak selamat dari genggaman Neraka.

Ini adalah entri terakhir (insyaAllah) berkenaan perjalanan hidup saya setelah bergelar Muslim & semoga para pembaca mendapat ibrah. Harap dimaafkan gaya penulisan saya yg agak berterabur & mungkin tidak mencapai piawaian SIRIM sesetengah pihak. Jangan dikomen isi cerita saya krn hakikatnya cerita saya adalah aturan Allah & bagaimana tindak balas saya terhadap ujianNya juga merupakan lintasan hati yg didatangkan dariNya & mohon maaf atas sebarang kekhilafan sepanjang saya menulis di sini.

Semoga bermanfaat & terima kasih krn sudi membaca.


Akhir kata, pesan dari saya hambaNya yg hina dina ini semoga tidak ‘takut’ utk melakukan perubahan krn jika segalanya dilakukan krn Allah, nescaya tidak akan sia². Yg haq pasti akan tertegak, walau bagaimana hebat sekalipun kebatilan mencuba utk melemahkan.

Sekian. 


~~~~~~~~~~~~

Sedihkan kisah dia. Cik Wana rasa jalan cerita seorang Muallaf kebanyakan hampir² sama. Apa²pun moga sentiasa SABAR menempuhi kehidupan yg penuh pancaroba. Orang yang BERIMAN akan sentiasa DIUJI.



Akhir kata,


Jika kita suami; hayatilah PENGORBANAN Nabi Ibrahim A.S.
Jika kita isteri; hayatilah PENGORBANAN Siti Hajar.
Jika kita tidak antara DUA; hayatilah PENGORBANAN Nabi Ismai A.S krn kita pasti seorang anak.

Moga RUH PENGORBANAN sentiasa subur.

"Korban TENAGA itu SEDEKAH,
Korban MASA itu FISABILILLAH,
Korban HARTA itu ZAKAT,
Korban NYAWA itu JIHAD."

Maaf atas kesilapan yg ada pada pemilik FB ini.

SALAM AIDIL ADHA semua ^__^

Sunday, October 21, 2012

Aku bersama Su, Zu, As, Mag & Is…

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 1:13 PM


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Hari nie nie cik Wana nak share kisah PERSAHABATAN dgn Su, Zu, As, Mag & Is.


Aku & Su
Su, dah lama aku melupakan kau. Tak macam dulu. Contohnya tadi, aku betul² lupa, Su. Pagi tu, aku bangun lambat. Dekat² pukul 8. Kelam kabut aku bersiap utk ke kelas, mana tidaknya malam tadi aku tidak tidur semalaman. Assignment bertimbun. Report makmallah, latihan Kaedah Berangkalah, ulasan bukulah. Tu belum lagi dgn preparation kuiz elektronik esok. Lecturer² ni pun satu, macam dah pakat ramai² je nak bagi assignment banyak². Mereka ingat aku ni apa? Robot ke?

Menyesal aku tak siapkan awal² assignment tu. Kalau tak, tiadalah ia jadi macam ni. Minta maaf, Su. Aku bukannya tak nak jumpa kau tapi kau faham² je lah keadaan aku. Bukan kau seorang je aku lama tak jumpa, Su. Zu pun lama aku tak jenguk.

Aku & Zu
Kasihan Zu. 'Sorry' bebanyaklah, Zu. Aku sekarang lambat balik kelas. Pukul 1. Tu pun kalau tiada kelas petang. Kalau ada kelas petang, harus aku terpele'ot. Balik je, lapar² tu aku terus je pergi kedai Mak Ngah. Ala, kedai nasi lemak 'power' tu. Lepas pekena nasi lemak Mak Ngah, aku tak lengah terus tidur. Kadang² sekejap, biasanya lama. Aku tahu, Zu. Dulu aku rajin jumpa kau 'time²' macam ni, tapi sekarang aku pun tak tahu kenapa aku tak dapat jumpa kau. Aku tiada masa, Zu.

Aku & As
As, kau seorang lagi kawan rapat aku dulu. Nampak macam aku dah mengabaikan kau saja sekarang ni. Aku sibuk, As. Petang² aku pergi 'library', 'study'. Takpun, ada meeting time tu. Kau kan tau, aku presiden Kelab Kebersihan. Kejap² ada je program. Aku kena jaga anak² buah aku tu. Mereka tu bukan tahu sangat buat kerja. 

'Meeting' pula tu, bukan tahu nak sekejap, mesti lajak sejam dua punya. Kalau meeting 'start' pukul 4, harus pukul 6 baru 'settle'. Tu belum kira borak² kosong lagi. Mereka ni, kalau 'meeting' tak lama, tak mahasiswalah kononnya.

Aku & Mag
Mag pun aku dah ingat² lupa. Agaknya sebab engkau ni ganjil, kot. Yg lain tak ganjil macam kau. Macam mana aku nak jumpa kau, Mag. Sekarang ni, latihan bola sepak tengah giat 'Coach' nak pilih pemain² handal saja utk 'team' dia. So, latihan pun dipanjangkan. 

Aku pula mestilah berlatih bersungguh². Aku dulu pemain sekolah. Kalau aku tak terpilih, malu besarlah aku. Mana aku nak letak muka aku ni. Kawan² aku semuanya kaki bola. Mereka semua balik lewat. Main sampai hari gelap. Kalau aku balik awal, alamat balik seorang²lah aku. Aku dahlah menumpang motor orang. 

Balik saja dari main bola, aku tak terus mandi. Mana boleh mandi masa berpeluh, panau nanti. Agak² penat dah hilang, baru aku mandi. Lepas mandi, member² aku semua ajak keluar makan.

Aku & Is
Aku tahu ada temujanji dgn Is malam ni, pukul lapan setengah. Tapi member² aku dah tunggu. Kalau aku tak pergi, nanti mereka kata aku sombonglah, macam². Tu yg aku tak nak dengar tu. Dah tu kami lepas makan, sembanglah pula. Lepas satu topik, satu topik keluar. Balik lewat malam, layan pulak VCD Hindustan lepas tu dgn member². Is, 'sorry'. 'Last²', semuanya aku tinggalkan.

Kawan² semua utk pengetahuan kalian, nama sebenar kawan² aku tu Su, Zu, As, Mag & Is, masing² adalah Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib & Isyak

Kalian semua janganlah jadi macam aku. Jagalah mereka dgn sepenuh jiwa & raga. Mereka semua adalah 'kawan sejati' kita yg sebenar, yg akan "backing" kita kat akhirat nanti. 


Semoga cerita rekaan yg tiada kaitan dgn sesiapa ni menjadi pengajaran & iktibar kpd kita semua.

Wallahualam

Monday, October 8, 2012

Sahabat, Doakan Saya...

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:07 PM

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Alhamdulillah sehingga saat ini masih dipinjamkan oksigen drpd Pemilik Mutlaknya yakni Allah s.w.t. Syukur sangat² sebab kalau oksigen dah ditarik tak sempatlah utk cik Wana menulis entri mohon sedikit doa drpd kalian semua.


Saya teringat satu kisah yg sangat² memberikan kesan dlm kehidupan saya. Guru² saya di semenjak sekolah rendah sangat menerapkan DOA. Jadi, saya sudah dibiasakan dgn Solat Hajat, Solat Dhuha, Qiamullail, waktu² doa yg mustajab seperti ketika hujan & sebagainya agar saya rajin berdoa & doa saya dimakbulkan. 

Jadi, bila Allah anugerahkan kejayaan, saya sentiasa rasa itu sebab saya doa dgn bersungguh². Namun satu cerita mengubah persepsi saya.

Cerita yg saya dengar itu begini:

Kisah seorang Abang & seorang Adik.
Kedua²nya adalah anak yatim lagi miskin. Mereka tinggal di rumah pusaka tinggalan ibu bapa mereka. Kedua ibu bapa mereka adalah hamba ALLAH yg soleh. Kedua² anak dididik utk bergantung harap dgn Allah SWT.

Si Abang, saban hari berdoa agar ALLAH mengubah nasib hidupnya.

Dia meminta kpd ALLAH agar dipertemukan dgn isteri yg cantik lagi kaya. Dia juga meminta kpd ALLAH agar dirinya kaya raya.

Si Adik pula, seorang yg buta huruf. Tidak seperti abangnya, dia membaca doa pun dgn melihat kertas. Sebelum bapanya mati, dia pernah meminta bapanya menulis sesuatu di atas kertas & kertas itu sering dipegangnya setiap kali berdoa.

Akhirnya, Allah mempertemukan seorang perempuan yg cantik lagi kaya dgn Abang. Perempuan itu jatuh hati kpdnya lantas berkahwin. Si Abang seperti mendapat durian runtuh & kehidupannya terus berubah. Dia keluar dari rumah pusaka & meninggalkan adiknya.

Si Abang akhirnya kaya raya malah terus kaya apabila dia memasuki medan bisnes. Dia sudah mula alpa dgn ALLAH, melewat²kan solat, jarang membaca Al-Quran tapi tidak pernah lalai utk meminta kekayaan drpd ALLAH. 

Kalau masuk dlm bab perniagaan iaitu kekayaan dunia maka berbondong² doanya kpd ALLAH. Dan ajaibnya Allah beri apa yg dia minta. Si abang rasa dia istimewa.

Si Adik pula hidupnya tidak berubah. Dia masih seorang sederhana dgn kelemahannya sebagai seorang buta huruf. Dia hanya mendapat kerjaya sederhana & terus menjaga rumah pusaka. Si Adik juga rajin berdoa

Si Abang tahu si Adik rajin berdoa. Tapi Si Abang melihat hidup adiknya tidak berubah². Lantas satu hari, ketika Si Abang menziarahi adiknya,

Si Abang berkata dgn sombong:
Kau kena berdoa kuat lagi. Tengok aku, berdoa je ALLAH makbulkan. Kau ni tak cukup hampir dgn Allah ni. Berdoa pun masih tengok² kertas. Tak cukup hebat.

Si Adik tersenyum sahaja. Suka abangnya menegur krn padanya, teguran abang amat bermakna.

Si Adik terus hidup sederhana di dlm rumah pusaka, dgn doa melihat kertas saban hari & kehidupannya tetap tidak berubah. Tidak menjadi kaya seperti abang. 

Satu hari, Si Adik meninggal dunia.

Ketika Si Abang mengemas² rumah pusaka, dia berjumpa satu kertas. Kertas itu adalah kertas yg adiknya sering pegang ketika berdoa. Si Abang menangis teresak² apabila membaca kertas kecil itu. Kertas itu tertulis:
Ya Allah, makbulkanlah segala doa abang aku

MasyaALLAH…

Si Abang mula membandingkan dirinya dgn adiknya. Adiknya kekal taat kpd ALLAH & tidak meringan²kan urusannya dgn ALLAH SWT. Adiknya, sedikit pun tidak meminta dunia kpd ALLAH malah tidak meminta apa² utk dirinya. Tetapi adiknya meminta agar segala doa Si Abang dimakbulkan. Si Abang, tidak pernah sedikit pun mendoakan Si Adik.

Si Abang mula nampak, rupanya bukan doanya yg makbul tetapi doa adiknya telah diterima oleh ALLAH SWT, lantas segala doanya menjadi makbul.

Cerita ini meruntun hati saya & buat saya sentiasa berfikir panjang.

Kadang² kita bila Allah realisasikan hajat kita, kita suka mengimbau usaha² kita.

Aku buat beginilah yg jadi begini.

Doa aku makbul seh!

Aku ni memang Allah sayang. Tengok, semua benda Allah bagi. Aku minta je pun.

Tanpa sedar kita bongkak. Takabbur.

Sedangkan kita tak tahu, mungkin yg makbul itu adalah doa ibu bapa kita, doa adik beradik kita, doa sahabat² kita. Bukannya doa kita.

Cerita itu sangat menyentuh hati saya. Membuatkan setiap kali saya berdoa, saya tidak lupa mendoakan ibu bapa saya, guru² saya, keluarga saya, adik beradik saya, sahabat² karib saya, yg teramat akrab saya sebutkan namanya agar lebih merasai bahawa saya memerlukan mereka mendoakan saya juga.

Kita ini banyak dosa. Banyak hijab. Mungkin doa orang lain yg lebih bersih hatinya, lebih suci jiwanya yg makbul, menyebabkan rahmat Allah tumpah pada diri kita. 

Sebab itu, jangan berlagak. Jangan tinggi diri. Jangan rasa doa kitalah yg makbul. Pulangkan semuanya kpd Allah.

Doa itu sebahagian drpd usaha sahaja sebenarnya. Dan jangan rasa segan nak minta orang lain doakan kita. Semoga bermanfaat post ini. Sebarkan jika anda rasa ada manfaatnya.

Semoga Allah redha dgn kita. 

Sumber:Anak muallaf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...