Tuesday, March 31, 2009

Memories in Matriculation

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 4:32 PM

MY TUTORMATE- H1T4

Thank you for all of you..
Miss u all..










SAHABAT AL-IRFAAN
Ni memori jadi Sahabat Al-irfan KML...


Best JUga time ni...

Something yANg bArU yANg belajar tak dApAt kat mAnA
² ...

Rindu kat sahabat
²  sekalian...

Masa sem 1 sAyA TAK aktif sANgAt join SAhAbAt Al-irfan ni, dah la time ni sAyA S/U Lajnah Kebersihan & Keceriaan. 



Kiranya join atas nak sijil jE...

Kisahnya berlaku time Tadarus Al-quran bUlAn Ramadhan 1428H...


Malas nak ungkit daH tapi sAyA TAK boleh terima tIndAkAn orANg tu SEBAB herdik sAyA dEpAn orANg ramai...


SAyA yANg TAK bERfIkIrAn matang time tu menilai perkara dENgAn tanpa berfikir rasional.


Biasalah kalau kita daH dikuasai nafsu marah..


Dahlah takda sAhAbAt yANg memujuk...


SAyA dAtANg surau cuma nak solat sAhAja...


Aktiviti lain hampeh sAyA nak join.


MAsUk sem 2 bArU berfikir secara waras.

Betulkah tIndAkAn sAyA???


MAsUk sem bAru azam nak berubah, tak maHu join SAhAbAt Al-irfan atas nama sAhAjA.
Nak bt amanAh tu ikhlas kErAnA Allah.


Thanz Fatwa sEbAb beri kepercayaan PADA SAYA lAgI uNtUk jAdI SAhAbAt Al-irfan & S/U uNtUk Lajnah Kebersihan & Keceriaan.



Sem 2 sAyA makin ramai kenalan, bAnyAk aktiviti (Kem kat Kuala Penyu, SAmbUtAn Maulud Nabi, Iftar Jamai'e, PENgUrUsAn jenazah, Solat Hajat Perdana, PERtAndIgAn Nasyid) yANg sAyA join secara langsung @ TAK langsung.

Dalam diam ukhuwah sesama kami terbina.
Last day perjumpaan SAhAbAt Al-irfan pelbagai rahsia yANg diketahui.


Alhamdulillah kerana Allah memberi petunjuk ke arah yANg benar.


W/pun sibuk memanjang time sem 2 tapi result lebih baik dArI sem 1.


Inilah dikatakan Allah memberi pertolongan kepada hambanya yang berjuang di jalan yANg benar.














PULAU TIGA
Maha suci Allah....
Wow.....
Sangat cantik pulau ni....


Mcm yANg kita dgr org kata pulau kat Sabah cantik
² .

Sy TAK pernah pi Pulau Sipadan lAgI..
Tapi boleh buat kesimpulan Pulau 3 ni lebih kurang JUGA macam Pulau Sipadan..


Tempat yg menarik nak bUAt snorkelling, ada volcanoes mud, & lain
² .

Ni semua gmbr
²  menarik²  yg sempat sAyA rakamkan.

Sebenarnya kami ke sini ada Kursus Alam Sekitar.


Tu laH pilih tempat yg cantik.

Nak sampai ke pulau ni mesti naik speed boat kira
²  30 minit dArI Kuala Penyu. 


Sejuk tau masa naik boat tu.

Laju bEtUl pak cik tu bawa....


Sampai jE kat pulau tu, terkejut beruk kami..


Nak tau kami nAmpAk apa???


Bnyk dugung (org putih tak pakai baju) berjemuran di bwh terikan matahari sambil baca buku...


Kena istigfar banyak
² lah nmpknya...


Sakit mata terus...

Tak BOleh nak tENgOk pAndANgAn lain..


KEnA tENgOk jAlAn straight uNtUk sAmpAi tapak kem...


Sblm sampai tapak kem dAlAm mAsA 10 minit gitu, dpt tENgOk buah pisang kontot, tinggalan sejARAH perang. 



Pelbagai aktiviti yg kami bUAt time program ni...


Sediakan masakan (ikut kump) pembentangan, ceramah, LDK, mandi pantai, masuk volcanoes mud, keyakinan dAlAm air dan mAcAm²  lAgI....


PAlINg lucu time kat sini ialah bAnyAk betul monyet...

Tak terkira dengan jari..


Sapa yg TAK prnh tENgOk monyet pun boleh jemu sEbAb sANgAt bAnyAk..


Dah monyet
²  tu suka curi barang...

Barang siapa letak merata
²  confirm jAdI milik monyet tu..

Nak jAdIkan cErIta, suatu pagi terkejut kami sEbAb ada monyet pengsan kat luar khemah akibat over dose makan ubat..


Habis ubat Afiqah monyet tu belasah 1 plastik beg YANG penuh dgn ubat panadol, 
senggugut, asma & mcm² ...


Pemandangan kat sini sungguh cantik...
.
Subhannallah.....
Tak dApAt nak digAmbArkan dENgAn tutur kata & Tulisan...


PAlINg best sAyA rasa kat sini bila sAyA diumumkan sebagai peserta perempuan terbaik..


Tak tahu macam mAnA nak digambarkan...


First time in my life dApAt anugerah mcm tu..


Biasanya tENgOk org naik pentas, dApAt hadiah, dApAt pujian tApI sAyA????


Senyum je telan air liur..


TApI bkn itu matlamat utama saya dAtANg kem ni...


Matlamat utama,  nak dapat keredhaan Allah di samping tAmbah pengetahuan.... 



Gambar²  time berendam dAlAm lumpur gunung berapi tak boleh tunjuk sebab seksi...

Dipercayai lumpur TU baik untuk kulit..
Jadikan kulit licit...

Sebenarnya kami semua sikit lAgI kena saman oleh pihak pengurusan pulau ni sEbAb kami ambil lumpur
²  uNtUk dibawa balik...

Lumpur gunung berapi kat situ tak boleh nak di bawa keluar dArI kawasan pulau...



So kena pulangkan ke tempat asal....






B'gambar seblum balik KML





ROOMATE MATRIK
Hidup kat matrik sama je mcm saya duk kat asrama dulu. Maybe yg beza cuma jumlah orANg kat bilik tu. Dulu 8, kat matrik tinggal 4. Best JUGA. Roomate saya semua baik² . Sini saya nak kenalkan mrka.
  • Bj pink namanya Paron (Tak ingat nama fullnya susah nak sebutlah)
  • Muka mAcAm cina, tp bUkAn cina sepenuhnya (Campuran orANg kadazan.)
  • Asal dArI Kota Kinabalu Sabah.
  • Befday bUlAn september.
  • Ambl Sains Hhayat.
  • Suka stUdy awAl pagi sekitar jam 2-5
  • Rajin bUAt nota (sAyA sElalu pinjam)
  • Happy go lucky girl
  • SEkArANg kat Pulau Pinang
  • Ambl dentist
  • Remember lac oparon, remember paron
  • Baju hijau ni namanya Haryani Harun
  • Lahir 25 Februari 1989 (esOknya bEfdAy my sis)
  • Asal Beaufort, Sabah
  • BUdAk akaun
  • Selalu sAyA pinjam laptopnya (Thanz Yani)
  • Comel orANg dENgAn lesung pipit yANg dalam
  • SEkArANg kat UMS KK, Sabah ambIl akaun
  • Yani ada kawan nama Hanis
  • Hanis ni pun baik (nAnti cErIta page lain)
  • Ni pUlA Yong Mei Chit
  • Lahir 4 disember 1988
  • Cuma lambat sebab peralihan
  • Asal dArI Miri, Sarawak
  • Ni confirm cina tulen
  • Baik & ayu orANgnya
  • Ambil Sains Hayat jUgA
  • Suka mAkAn kerepek pisang mak sAyA
  • Very good & hardworking person
  • SangAt pembersih
  • Now in UKM










Cuma 1 nak kata i miss u all.. Maybe sAya jE rindu kat kamu.. Mereka ni sangat baik kat sAya. Thanz 4 everthing 4 ur all... Memahami perangai sAyA, ajar sAya, kejutkan bAngUn pagi, angkatkan bAjU, & apa
²  jE laH.....Huhuhuhu.... Kalau ada rezeki jumpa lAgI... 


Wallahualam

Monday, March 30, 2009

Zaman Sekolah Memori TERINDAH

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 6:55 AM

Ni semua kisah zaman sekolah dulu.


Teringat kat kawan.
Teringat kat cikgu.
Teringat kat aspuri.
Teringat kat dormate.
Teringat kat macam² lg.


Bnyk benda sy bljr time kat SEKOLAH.


Bljr dipimpin & memimpin.
Tapi tu semua dah tinggal sejarah.


Rindu betul zaman sekolah.
W/pun sy tau ramai org tak suka sy sbb terlalu skema @ lain².
Tapi sy tak kisah.
Mereka ada hak utk menilai.


Tinggal di asrama didik sy jd seorang yg berdisiplin, berdikari, sabar & mcm² lg.


Bkn nak bangga.
Tapi teringat dgn titik peluh menghias aspuri.


Ada kata cantik.
Ada kata aspuri macam tadika.


Kadang² ada warga aspuri sabotaj hiasan sy buat.
Sedih tu ada, apa lagi kalau mereka buat time sy ada kat sana.


Sengaja nak sakitkan hati.
Rasa tak dihargai.


Kalau hias sikit tu takpalah juga.
Ni kira satu aspuri sy yg hias [ayat agak berlagak].


PENAT.


Time tu sy jd pengawas Pen. Ketua Kebersihan & Keceriaan.




Kotor sikit bilik khas (dobi, sterika, tv, pantri, surau, basuh, sakit, belajar) confirm 100% akan marah warden.


Nasib baik sy ni jenis TAK kisah.
Tapi sebenarnya lama² tu sakit hati juga.


Apa taknya dekat 2 tahun sy diamanahkan dgn tanggungjawab itu.


Tapi bila dah pencen jd pengawas rindu pula.



Gambar² tu semuanya gmbr my friends time sekolah.


Skrg ni pun msh kawan.
Cuma jarang contact.


Best tau jd seorg yg aktif ni.
Boleh jalan² & timba ilmu baru.
Apatah lagi SMSL ni SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP).


So apa² program kami akan ke Semenanjung Malaysia bagi mengurangkan bajet. 


Kiranya pelajar SBP Semenanjung Malaysia tiada peluanglah nak ke Sabah Sarawak.


Tidak banyak program yg saya ikut time sekolah.


Itupun baru nak menonjol masa F4. 
Ada kawan sy tu dari F1 hingga F5 wakil sekolah.


Kiranya bnyk negeri dia dah jelajahi.


Alhamdulillah buat pertama kali jejak kaki ke  Semenanjung Malaysia pada 18 Ogos 2005 waktu Nadwah Kepimpinan Islam SBP kat Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang (SEPINTAR).


Aduhai.
Takut betul sy time program tu.
Semua peserta yg hadir pakai tudung labuh.


Kami???


Takpa.


Kami datang nak menunutut ilmu.
Waktu tu dgn Rahmah, Najlaa, Syahrul, Razali, Shahmen & Ustaz Afendi Daud.


Kira best jugalah.


Kali kedua ke Semenanjung Malaysia pada 9 September 2006.
Waktu Kuiz Pengguna Kebangsaan kat ESSET BANGI sebelah dgn UKM.


Kami tak menang pun.
Datang sana sekadar suka-suki gitu.
Tapi sebenarnya nak juga jadi JUARA KEBANGSAAN.


Tapi impian tinggal impian.


Setakat ni sahaja celoteh sy. 
Banyak lagi kisah masa sekolah tak dikongsi.



Salah satu gambar semasa Tingkatan 2


Salah satu gambar semasa Tingkatan 4


Salah satu gambar semasa Tingkatan 5


Wallahualam.

Sunday, March 29, 2009

Syukur kepada Allah

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 11:50 PM

First time saya belajar buat blog tanpa p'tolongan sesiapa kecuali Allah yg sentiasa m'beri sy ilham utk belajar.

Sy tgk org buat blog best gak sbb boleh luah perasaan yg terpendam, tak puas hati & bnyk lg.

Sy harap dgn menulis blog menambahkan lagi kemahiran sy.

Mgkn bt blog ni jd keinginan sy disebabkan dlu² tgk kawan mahir gn komputer & internet..

Sapa la sy ni.

Dulu² nak pegang laptop pun takut.

Begitulah dikatakan org miskin.

Huhuhuhuhu.

Alhamdulillah krn bapa sy mempunyai inisiatif spya sy boleh bljr kmptr w/pun time tu umur dah kira tua (sblm matrik).

Hahahhaaha.

Masa first time bljr tu, blurrrrrr tahap yg paling tinggi.

Wawawawaw.

Ingat lagi time kat smsl dulu ada ja bilik komputer tapi tak manfaatkan sbb mmg tak tau.

Time kimia pula Cikgu Marlina suka m'gajar guna laptop.

Dan ditakdirkan sy selalu duduk dpn dkt dgn laptop.

Bila disuruh tekan laptop tu mesti sy takut.

Takut salah.

Huhuhuhu.

Nak pendekkan cerita.

Kita sebagai manusia ada bnyk benda lg kita tak tahu.

Tapi semua tu tak boleh jd alasan sbb Allah sentiasa memberi peluang kepada hambaNya untuk menuntut ilmu di mana sahaja, tak kira masa.



Menuntut ilmu dari lahir hingga ke liang lahad

Wallahualam...

TaaRuF MeNGeNaLi DiRiKu

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 11:09 PM

Assalamualaikum w.b.t
Salam Perkenalan saya hulurkan.
Moga Allah memberi keberkatan setiap langkah kita di alam fana ini.

:: Nama diberi Herwana Herman
:: Lahir pada 19 Mac 1989
:: Di hospital W.P. Labuan

:: Asal dari ibu dan ayah yang menetap di W.P. Labuan
:: Orang tersayang ♥♥ di dunia Norhaedah iaitu ibu saya
:: Orang dikasihi ♥♥ di dunia Herman iaitu ayah saya

Daisypath

:: Anak pertama dari 9 orang adik-beradik
:: Ada 6 orang adik perempuan
:: Dan 2 orang adik lelaki

Wana
Lilypie

Ella
Lilypie

Ayuk
Lilypie

Selpi
Lilypie

Syawal
Lilypie

Ika
Lilypie

Syam
Lilypie

Ica
Lilypie

Adik
Lilypie

Hobi suka belajar benda yang baru
Cita² nak jadi seorang yang berjaya di dunia berbahagia di akhirat..

>> Buat yg bergelar muslimah:

"Diri kita ibarat intan berlian, lagi dijaga dan disimpan rapi, lagi tinggi nilainya & lagi mahallah harganya. Jangan biarkan diri kita seperti makanan yang dijual di tepi
² jalan, terdedah & dipegang², akhirnya menjadi rosak & basi.." 

:: Bukan semua perlu ditonton ::

♥♥Namun.. Jangan kau sangka labuhnya tudungku tanda alimnya diriku, Aku juga sepertimu yang sedang mencari
² sinar cahaya, Buat menerangi sepanjang perjalanan... Kerana tudungku ini bukan sekadar menutupi... Tetapi melindungi, jua mengingatkan diri, Menjaga gerak geri... Kerana Akhlak Itu Bunga diri & kerana yg tertutup itu lebih indah.....♥♥


Islah Nafsa' wad'u ghoira'<<


......♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥......

Sejarah pendidikan bermula...

1995:Tadika Perpaduan Gersik 2

1996-2001:Sekolah Kebangsaan Pekan 2



1 Hijau
2 Hijau
3 Cekap
4 Cekap
5 Cekap
6 Bestari


2002(hingga april):Sekolah Menengah Kebangsaan Labuan
Malaysiakini



1 Amanah


2002(april)-2006: Sekolah Menengah Sains Labuan



1 Sarjana
2 Sarjana
3 Sarjana
4 Cendekiawan
5 Sarjana


2007-2008: Kolej Matrikulasi Labuan



Sains Hayat
S/U Lujnah Kebersihan dan Keceriaan Surau Al-Irfaan


2008-2012: Universiti Pendidikan Sultan Idris
Malaysiakini



Musafir menuntut ilmu di U.P.S.I dalam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Matematik Minor Kimia
Mantan MPP UPSI 09/10. 

......♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥......


:: Saya seorang sentiasa "berusaha tanpa mengenal erti penat"

:: Matlamat hidup nak "mencari sesuatu yang tiada dalam diri"

:: Motto hidup "tiada kejayaan semanis madu tanpa kegagalan sepahit hempedu"

:: Harapan jauh di sudut hatiku ingin menjadi seorang hamba yang taat, anak yang solehah, kakak yang dicontohi, muslimah yang sejati, sahabat yang baik, pelajar yang cemerlang & yang sewaktu dengannya.

"Ya Allah! Jadikanlah aku bunga idaman para mujahid...
Bunga idaman agama! Aku mahu kelopakku indah tanpa sedikitpun kotoran. Jadikanlah aku wanita solehah, wanita mukminah!"

"Moga diriku seperti 
KhadijahMasyitahAisyahMuthiah dan Ainul Mardiah! Aku ingin menjadi bunga idaman Islam."

......♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥_♥♥......


Tempat tidurku pada suatu hari kemudian kutersekap diam membisu.
Kubur adalah malam pertamaku.
Demi Allah, katakanlah apa yang terjadi dengan dua malam, yang Allah pasti mentakdirkannya pada setiap hambaNya?
Kutinggalkan tempat tidurku pada suatu hari, kemudian kutersekap diam membisu.
Aku telah berpindah dari satu tempat menuju tempat lain.
Aku berangkat pergi dari ranjang tidur dalam istanaku menuju alam lain.
Apa gerangan yang mendatangiku saat tidur?


Setakat ini sahaja coretan pertama dalam blog yang baru tercipta


Wallahualam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...