Tuesday, December 1, 2015

GiGi: Jaga & Sayangi

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:48 AM No comments


Assalamualaikum & salam sejahtera.


Hari ini cik Wana ingin berkongsi berkenaan PENJAGAAN GIGI. Sebelum itu, ucapan TERIMA KASIH kepada IBU TERSAYANG iaitu NORHAEDAH MANSUR kerana bersusah payah menjaga gigi kami adik beradik daripada ia tumbuh sehingga kami terbiasa menjaga gigi sendiri.


Alhamdulillah syukur atas nikmat GIGI YANG CANTIK, BERSIH & PUTIH. Rasanya sudah menjadi trademark adik-beradik saya iaitu SENYUM WAJIB NAMPAK GIGI



IKLAN GIGI "ANAK²  HERMAN"

Berbalik kepada motif update blog hari ini itu berkenaan penjagaan gigi, mari kita lihat faktor penyebab gigi menjadi kuning & kusam.


Pewarna makanan

Bertambahnya usia & sering mengambil makanan & minuman yg mengandungi zat pewarna menjadi salah satu faktor penyebab warna gigi kusam atau menguning.



Warna dlm makanan & minuman berasal dari chromogens, molekul berpigmen yg boleh menempel pada gigi. Begitu juga dgn keasidan (masam) makanan & minuman. Keasidan (masam) membuat warna makanan mengikis gigi, sehingga gigi rapuh & chromogens mudah menempel.



Rutin menggosok gigi & menghindari rokok merupakan salah satu cara agar gigi tetap sihat, putih, bersih. Namun ada beberapa makanan & minuman yg perlu anda kawal & jaga. Ini dia antara makanan & minuman penyebab gigi kusam, kuning & bernoda:



Gula² kunyah seperti sugus

Bahan utama dari gula² kunyah adalah gula. Banyak mengambil gula² ini ternyata mempengaruhi kesihatan gigi, bukan hanya menyebabkan gigi berlubang & rapuh, malah juga menyebabkan gigi kuning.


Minuman bersoda

Umumnya minuman bersoda mengandung bahan pewarna yg bersifat asid & chromogens. Jika diminum secara kerap, molekul pigmen yg terkandung akan menempel pada gigi sehingga gigi cepat kusam.


Hanya ini yg mampu dikongsi. Semoga kita sama² menjauhi makanan & minuman yg menyebabkan gigi kita semakin kuning & kusam.


Wallahualam

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...