Saturday, June 3, 2017

Wanita Muslim, Fahami Maksud HIJAB!

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:01 AM No comments


Assalamualaikum & salam sejahtera.

Salam Ramadhan.

Puasa tak hari ini? Solat tak hari ini? Tutup aurat tak hari ini?
(Harap-harap semua jawapan IYA)
Ermmm...

Berdebar²nya, nervous...

Baiklah.

Awak ni kan, cantik sangat²

Entahlah, saya jumpa ramai orang cantik tapi awak ni 'naturally'. Banyak yg saya jumpa, lawa sebab mekap. Huhu. 

Saya suka tengok awak. Dari sudut manapun, mesti lawa. Buat muke straight ke, buat muka sweet² sikit ke, semua lawa! 

Sampaikan apabila saya tengok awakkan, saya mesti akan fikir. Kalau macam nielah cantiknya Allah boleh jadikan seorang manusia biasa, macam mana agaknya bidadari syurga. Sebabnya digambarkan bidadari syurga tu, bila tengok dia luluh hati & jantung sebab cair, sebab lawa sangat. Tengok awak pun saya dah luluh.

Tiba² bunyi macam pelik pula... Oouchhh, mesti awak seram.

Tapi benda yg saya nak cakap ni. Errmmm, terlebih dulu saya nak bagitahu yg tujuan saya cakap ni tidaklah lain tapi hanya sebab hati ni berasa terpanggil utk menyampaikan. Eh, nantilah saya elaborate lagi. Kita pergi dekat content dulu erk.

Awak, sekarang ni macam banyakkan Modeling Islamik? Dan banyak muslimah² punya style. Berhijab.

Kita semua nak jadi muslimah yg sejati. Wanita yg solehah. Perempuan Islam yg taat kpd Allah & Rasul, kita semua nak jadikan.

Tapi dgn izin Allah, kadang² kita terlepas pandang beberapa perkara yg tersesar jauh dari titik muslimah tu. Dlm hal ni, saya nak ajak kita renungkan soal hijab.

Sebelum tu, saya dgn rendah diri & hati nak mengajak kita sama² ponder, apa maksud hijab.

Kalau tengok ayat ni kan, 
Semoga terhijab segala dosaku dihadapanMu kelak

Maksud hijab tu adalah macam tutup, cover, lindung, hilang kan?

Actually memang maksud hijab macam tu. Hijab bukan refer pada sehelai kain yg disangkut di kepala & bertujuan utk menutup rambut sebagai aurat wanita.

Tapi hijab refer kpd 
pemakaian, penggayaan & perlakuan yg bertujuan menutup, melindungi & merahsiakan seorang perempuan.

Apabila Islam mewajibkan ke atas wanitanya utk berhijab, itulah yg dia mahukan.

Apabila cakap² ni, tiba² saya malu. Sebab teringat diri sendiri macamlah dah sempurna sangat pun.

Tapi itulah, kita sama² berusaha baiki diri & seru org lain (Islah Nafsi, Wad'u Ghairak). Sebabnya, kita tak nak pelihara diri seorang² tapi kita nak saling memelihara. 

Dlm surah Al-Asr Allah bersabda, 
Demi masa, manusia tu dlm kerugian. Kecuali orang yg saling berpesan² dgn kebenaran & saling berpesan² dgn kesabaran.

Awak. Kecantikan awak yg Allah kurniakan itu buat saya jeles. Saya dgn rendah hati & diri, dgn penuh jahil & fakir nak ajak awak hijabkan dia. Hijab di sini, hijab seperti yg Islam maksudkan tadi tu dari pengetahuan & idea mana² lelaki bukan mahram.

Tambahan pula awak ni, Subhanallah makhluk yg sangat cantik! Lagilah perlunya dihijabkan. Eeishhh, mana boleh orang lelaki tengok² awak sesuka hati, mana boleh awak yg istimewa ni nak dihidangkan di laman² facebook ke, majalah ke, utk jamu mata² lelaki bukan mahram, mana boleh! 

Awak yg istimewa ni, selayaknya dibungkus rapi simpan dlm laci.  Haha.

Tak. Maksudnya hanya lelaki terpilih saja, yg halal saja, layak mengenali awak, melihat awak apatah lagi menyentuh awak, seterusnya menyayangi & mencintai awak hingga ke syurga Allah. Awwwww.

Kita sama² berusaha ke arah ni. Saya menegur, bukanlah bermakna saya dah perfect berhijab. Tidak. Tidak sama sekali. Hijab wanita tu ada 4:
Hijab Tubuh
Hijab Mata 
Hijab Mulut
Hijab Hati

Kita sama² berusaha ke arah ni. Ke arah menjadi muslimah yg sejati, wanita yg solehah, hamba yg patuh & taat kpd Allah & Rasulullah .

Jadi itulah, saya harap awak faham apa yg saya cuba sampaikan. Dan saya yakin awakkan pandai, mesti awak tahu apa yg patut awak buat sekarang. Saya tak perlulah bagitau satu². Sila buat ini & itu, kemudian ini & itu. Saya yakin awak dah tahu.

Kalau awak tak sure betul atau tidak ini, awak berbalik semula pada konsep hijab yg basic tadi. Kemudian awak analyse la, bila awk berbuat begitu & begini, adakah menepati konsep hijab tadi? 

Kalau tidak maka bertindaklah, kalau ya maka Alhamdulillah semoga Allah memberi ganjaran atas usaha awak.

Saya juga pernah jauh tersesar awak. Saya juga pernah selamba je berpaling dari perintah Allah. Tapi itu pun Allah masih sudi lagi beri saya hidayah utk saya kembali pada cara hidupNya.

Besarnya nikmat ALLAH pada saya yg hina ni, apabila dia sudi tuntun balik langkah kaki saya ni utk kembali berpijak di atas jalanNya. Padahal Dia boleh je pilih utk biar saya, siapa suruh saya yg teruk, kan? 

Itulah tandanya, Allah tu Maha Penyayang terhadap hamba²nya. Semahu² kita masuk syurga, Allah lagi mahu hambanya masuk syurga. Kita tidak mahu kena azab, Allah lagilah tak nak hambaNya yg Dia sayang semua ni kena azab.

Masih byk lagi aspek kehidupan yg perlu saya baiki utk saya jadi betul² jadi muslimah.

Menyebut tentang muslimah, saya nak kongsi sikit maksudnya. 
Muslimah tu ialah perempuan yg Islam.

Islam maksudnya “tunduk, menyerahkan kpd Allah

Perempuan yg Islam ialah perempuan yg tunduk & menyerahkan seluruh jiwa & raganya kpd Allah. Dia bersusah berpayah hanya utk Allah. Dia bersenang bergembira pun hanya utk Allah. Apatah lagi dia berpakaian, bergaul, berhubung & sebagainya. Of course, di samping dia penuhi ibadah² wajib. Itulah muslimah.

Apabila kita mengaku kita seorang muslim, adakah kita benar² sudah hidup dlm keadaan tunduk kpd Allah? Sama² muhasabah. Banyak pincangnya dlm diri saya ni awak tapi saya takkan sekali² biarkan kawan² sekeliling saya pun turut berpincangan. Saya ingin membawa manusia ke syurga, walaupun saya sendiri belum tentu layak masuk ke syurga.

Akhir kata, itulah saja yg saya nak sampaikan dekat awak. Kalau ada benda yg awak tak setuju atau awak keliru, your mostly welcomed to ask or discuss with me.


Saya simpulkan sikit dlm surat ni, saya dgn rendah hati & penuh fakir ingin mengajak diri saya sendiri & awak, utk kita sama² ponder balik erti hijab & applykan dlm hidup kita. Wanita itu rahsia Allah & Allah akan pilih Adam yg istimewa saja utk tahu rahsia itu nanti apabila sampai masanya nanti. InsyaAllah.

Saya minta maaf kalau kata² atau cara saya mnyampaikan ini salah. Saya minta maaf kalau saya buat awak terasa atau sakit hati dgn kata² saya. Tapi kalau awak terasa atau sakit hati dgn content ini, saya tak minta maaf. Hehe. Sebab mahu atau tidak, inilah syariat hidup kita selama berkemudi di bumi ini sebagai hamba Allah yg lemah & kerdil. Maka siapalah kita utk mengetepikan syariat, sebaliknya hidup berpandukan keinginan kita sendiri.

Sekian awak, saya sayang awak, saya sayang semua muslimah.

Saya kongsikan petikan Surah An-Nur utk tatapan bersama. Semoga jadi panduan.
"Katakanlah kpd wanita yg beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya & kemaluannya, & janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yg (biasa) nampak drpdnya. & hendaklah mereka menutupkan kain kudung ke dadanya, & janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kpd suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera² mereka, atau putera² suami mereka, atau saudara² laki² mereka, atau putera² saudara lelaki mereka, atau putera² saudara perempuan mereka, atau wanita² Islam, atau budak² yg mereka miliki, atau pelayan² laki² yg tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak² yg belum mengerti tentang aurat wanita. & janganlah mereka memukulkan kakinya agar diketahui perhiasan yg mereka sembunyikan. & bertaubatlah kamu sekalian kpd Allah. Hai orang² yg beriman supaya kamu beruntung." (Surah An Nuur: 31)

Wallahualam

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...