Photobucket

Monday, June 20, 2011

B. Cereus punca Nasi Goreng Beracun

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 7:57 AM No comments

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Alhamdulillah Allah masih memberikan kita nikmat paling besar iaitu Islam & Iman dlm kehidupan kita. Saya tidak berhajat utk bercerita tentang Iman ataupun Iman dlm entri kali ini tapi ingin berkongsi berkenaan nasi goreng.

Waktu pagi² begini sedapnya kalau kena penangan sarapan nasi goreng. Tapi pagi ini cuma bersarapan dgn roti telur & teh-O yg dibuat sendiri. 


Nyummy hingga menjilat jari.

Teringat kisah sewaktu sem 3 dahulu serumah dgn kak YAN, kak HARNAH, FIZA, MIRA, MIZA, EARNI, & MUN.

Waktu tu hobi memang makan nasi goreng.

Teringat kisah ini



Nak kata saya ini peminat nasi goreng tidaklah tepat sebab ada lagi makanan lain yg saya paling saya suka. Sejak akhir² ini nasi goreng menjadi hidangan kami seharian di rumah 1-8-11. Selalunya saya & kak Yan yg masak. Kak Harnah hanya masakkan nasi.


Saya dah rasa nasi goreng Labuan, nasi goreng Sabah & nasi goreng Kedah. Nasi goreng Melaka lagi tak pernah rasa sebab tuan punya negeri selalu beri alasan tidak reti masak guna "rice cooker". (Alasan saja tu, dia malas nak masak... Hehehe... Orang tu dirahsiakan...)

Sebenarnya ayah saya yg mengajar kami adik-beradik memasak nasi goreng. Petua macam mana nak masak nasi goreng pun beliau ajar. Zaman dahulu, kami selalu masak nasi goreng tanpa perencah tapi sedap. Rindu pula nak masak nasi goreng menggunakan kuali.




Saya mendapat email drpd seorang sahabat mengenai nasi goreng. Mari sama² kita ikuti kisah ini.

 Makan nasi goreng di siang hari memang menyeronokkan. Apatah lagi jika nasi itu sudah siap dimasak sejak semalam lagi. Tidak perlu lagi menunggu nasi dimasak utk menyiapkan nasi goreng. Tapi sekarang sudah masuk jam 2 petang & kalian mengalami muntah² & cirit-birit pula. 


 Mungkinkah ini disebabkan oleh nasi goreng tesebut? 


 Ya, kemungkinan besar & penyebabnya ialah bakteria bernama Bacillus Cereus.

 B. Cereus datang dlm pelbagai bentuk. Salah satunya kerap ditemui di dlm nasi yg belum dimasak. Jika nasi yg sudah dimasak dibiarkan pada suhu bilik, bakteria yg masih hidup akan membiak & menghasilkan toksin penstabil haba yg menyebabkannya mampu bertahan dlm keadaan berasid & kepanasan seperti semasa menggoreng.

 Di kedai masakan, nasi dlm jumlah yg besar biasanya dibiarkan sejuk pada suhu bilik. Peti ais dikatakan akan menyebabkan nasi menjadi melekat sesama sendiri & akan menghasilkan nasi goreng yg tidak bermutu. 


 Sebab itulah nasi tersebut dibiarkan pada suhu bilik. Penyejukan pada suhu bilik ini, akan menghasilkan kondisi yg amat sesuai bagi pertumbuhan bakteria & penghasilan toksin tersebut.

 Sebagai contoh, satu kejadian telah berlaku melibatkan katering makan tengahari di sebuah pusat penjagaan kanak². Nasi yg telah dimasak dibiarkan sejuk pada suhu bilik sebelum disimpan ke dlm peti ais. 


 Keesokan harinya, nasi tersebut digoreng dgn minyak & ketulan isi ayam & kemudiannya dihantar ke tempat pusat penjagaan kanak² itu & dibiarkan 1 hingga 1 1/2 jam sebelum dimakan. 


 Dlm masa 6 jam kemudian, seramai 14 drpd 67 kanak² & pekerja yg makan nasi goreng tersebut, mengalami pening, muntah, sakit perut & cirit birit. 


 B. Cereus telah dikenalpasti sebagai penyebabnya. Apa yg menyedihkan ialah tidak seorang pun dlm kalangan pekerja restoran itu atau pekerja pusat penjagaan kanak². itu yg mengetahui bahawa nasi tersebutlah puncanya.

 Namun demikian, keracunan B. Cereus hanya berlanjutan antara 6 ke 24 jam sahaja & ia biasanya berkaitan dgn komplikasi jangka masa panjang. 


 Walau bagaimanapun, apa jua jenis makanan beracun sudah sepatutnya dijauhi.

 Bagaimana utk mengelakkan keracunan B. Cereus


 Masukkan lebihan nasi ke dlm bekas sempit & simpan di dlm peti ais utk menggalakkan penyejukan yg drastik. 


 Jika nasi itu akan digunakan utk nasi goreng, masukkan ke dlm peti ais dlm jangkamasa satu jam drpd masa memasak nasi gorengBiarkan nasi di dlm peti sejuk sehinggalah sedia utk digoreng. 


 Setelah siap masak, biarkan nasi goreng itu dlm keadaan panas sehingga sampai masa menghidang.

Macam mana, adakah kalian percaya? 


Kalau kalian baca dgn betul artikel ini, sebenarnya kebarangkalian nasi goreng yg dibeli di kedai makan selalunya menyebabkan keracunan krn perlu menyejukkan kuantiti nasi yg banyak sebelum digoreng.



Kesimpulannya, masih boleh makan nasi goreng.


"Selamat Menjamu Selera"

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...