Monday, December 25, 2017

Pendakian Gunung Trus Madi via Sinua (Hari Pertama)

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:05 AM No comments

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Sudah lama cik Wana tidak menulis di blog kesayangan ini. Terlalu sibuk. Sibuk dengan hal² dunia. Huhu.

Sekadar ingin berkongsi cerita awal Disember 2017 yang lalu. Moga bermanfaat bagi yang ingin mendaki Gunung Kedua Tertinggi di Malaysia.

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Day 1 (1/12/2017: Jumaat)
Pendakian Gunung Trus Madi via Sinua
Jumaat yg barakah, seawal jam 7.15 am dah meninggalkan rumah menuju ke terminal feri berbekalkan meehon goreng & telur dadar masakan ibu tercinta. Malangnya dlm perjalanan terperangkap 15 minit sbb ada perarakan Maulidurrasul. OK Sabar. Apa²pun tq my adik Ella Herman hantar kakakmu yg comel ini. Hahaha.
Memandangkan cuti, ramai orang kat terminal feri meninggalkan pulau Labuan ke seberang (Sabah, Sarawak, Brunei). Mengantuk juga menunggu giliran speedboat LM16 di saat itu baru LM02.
Alhamdulillah dlm jam 10 setelah 2 jam menunggu akhirnya naik speedboat ke Menumbok dlm masa 30 minit je.
Sampai di Menumbok terus ke kereta abg Jamil. Time tu rasa terbeban sudah membawa barang. Nie baru jalan sekejap bahu dah sengal². Mulalah otak berfikir nak kurangkan barang naik gunung. Yg tak perlu simpan dlm kereta.
Dlm perjalanan ke Keningau, 2 orang budak nie memang dah cop tidur. Saya pula tak biasa tidur dlm kereta melainkan mengantuk yg teramat. Time tu berabis melayan hp sambil² melihat pemandangan di sepanjang perjalanan. Perhhh.. Akhirnya nampak sendiri jalan Kimanis yg orang selalu sebut berbukit². Mencabar.

Jam 1 pm kami singgah kat Dimie Pedalaman Resort, Hotel & Restoran. Ingat utk buang air je, rupanya abg Jamil & isteri nak makan. Kami bertiga makan pisang goreng.
Dah kenyang kami bergeraklah menuju kg Sinua lebih kurang 4 jam lagi sebelum sampai base camp 1. Time tu konvoi sbb ada yg tak tahu jalan.
Sepanjang perjalanan menikmatilah line telefon sbb dah dimaklumkan akan terputuslah perhubungan bila sampai nanti.
Penangan pisang goreng 5 ketul terlenalah cik Wana bersama Cici & Aliffah. Bangun² dah sampai kg Sinua & line telefon pun dah babai. Ok betulkan niat nak mendaki utk melihat kebesaran Allah.
Adei 1 km nak masuk base camp 1 jalannya tak berturap. Melompat² duduk bahagian belakang. Nasib baik tak hujan kalau tak kotor kereta.
Dalam 4.30 pm, akhirnya sampaikan base camp 1. Cantik. Tenang. Dah rasa kesejukan. Almaklumlah org pulau mai tempat bergunung.
Tak terkejut pun tengok base camp 1 sbb dah kena bagitau awal² begitulah keadaannya. Berebut cop katil walaupun sama je semua. Hahahah.
Selepas solat jamak takhir Zohor Asar pastu kemas² barang. Time nie barang yg betul² nak dibawa ke atas je kami letak dlm beg. Yg penting headlamp, stokin, stokin pacat, sarung lengan, sarung tangan, sepersalinan pakaian, jaket, energy bar, sarung, tuala kecil, air 3 liter, vaseline, tongkat, baju hujan, coklat, teamix Herbalife, F1& F3 Herbalife, botol tupperware, minyak gamat, spray pacat, minyak kapak, spray nyamuk & sleeping bag. Macam² juga dibawa naik. Risau sebab kenal diri jenis darah manis. Serangga suka.
Sementara masih terang pi la kami bergambar. Bak kata Cici nanti balik muka dah penat tiada selera bergambar. Hahaha.
Dalam jam 6 gitu, mula gelap gelita & kesunyian kg Sinua dipecahkan dengan bunyi generator sebagai sumber elektrik.
Masa untuk mengurus diri. Orang lain makan, saya buat shake F1 & F3 HL saja. Usai sahaja solat jamak takdim Maghrib Isyak kemudian diikuti taklimat oleh En. Dolly. Menakutkan je cara En. Dolly bagi taklimat. Time tu dah membebel sendiri "dapat naik ke tak nie?
Sambil² mendengar taklimat, saya sibuk spray tangan kaki dgn BuzzAway spray. Dah dapat rasakan kehadiran nyamuk yg banyak sekali. Tq Kimiko Faith Jackson sbb tinggalkan spray sbgai kenangan.
Habis saja taklimat terus masuk kelambu. Kehadiran nyamuk yg banyak sudah tidak dipedulikan memandangkan sy dah rasa kesejukan mencengkam kulit. Akhirnya tewas dgn kesejukan, malam tu dah start tidur dlm sleeping bag. Macam mana agaknya kat base camp 2? Sekali lagi membebel sebab tak bawa selimut. Hahaha.
Sekejap saja tutup mata terus terlena dibuai mimpi.
SELAMAT MALAM DUNIA.
Bersambung...

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...