Tuesday, December 26, 2017

Pendakian Gunung Trus Madi via Sinua (Hari Kedua)

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:33 AM No comments

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Hai semua. Ada tak yang mengikuti kisah pendakian cik Wana nie? Terima kasih yg sudi membaca. Maaf sekiranya ayat tak berapa nak betul. Almaklumlah cikgu Matematik yg tak pandai nak mengarang.

Jom ikuti sambungan hari pertama

❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ ❤

Day 2 (2/12/2017: Sabtu)
Pendakian Gunung Trus Madi via Sinua

Walaupun tidur dalam sleeping bag tetap kesejukan, entah berapa kali terbangun. Rasanya jam 11 pm & 1 am bangun ke tandas. Dan 4.30 am dah tak boleh tidur sebab macam terasa panjang pula malam tu. Saya & beberapa orang dah bangun urus diri. Tandas ada 3 saja, terpaksa bergilir². Kesejukan air tak perlu nak cerita panjang, kena gigi saya pun dah menggigil.

Usai solat subuh, saya siapkan shake F1 & F3 utk sarapan pagi bagi mengisi perut di sepanjang perjalanan. Air dah 1.5 liter terisi sementara menunggu jam 8 am. Ke tandas tak perlu kira memang hobi di awal pagi.

Dalam jam 7 am semua pendaki berkumpul di kantin untuk menimbang barang masing² sekiranya nak minta pertolongan porter (orang² yang dibayar untuk membantu membawa barang² para pendaki)

1 kg = RM 6
Itu bayaran bagi barang² yg dibawa oleh porter. Minimum 10 kg barang, tak cukup 10 kg bayaran tetap utk 10 kg. Kami berlima (abg Jamil & wife, Cici, Aliffah, Wana) kongsi letak barang 2 kg seorang dgn bayaran RM 24 sbb pilih ulang alik khidmat porter. Lupa pula tanya nama porter kami.

Barang saya semuanya 8.5 kg tapi 2 kg guna khidmat porter maka 6.5 kg perlu diangkat. Sebenarnya air yg berat. Risau tiada air bersih kat atas. Huhu. Sebelum jalan dah letak yoko² sbb tau akan sakit bahu. Nasib baik beg sy jenis yg tak menyakitkan. Ada bnyk kenangan beg itu. Pertama beli di Kemboja tahun 2010 & pernah bawa buku seberat 20 kg bawa ke kabin masa naik flight Air Asia ke Labuan.

Berbalik pada cerita pendakian, selesai timbang menimbang kami bergambar² kenangan pula. Ada 29 pendaki + 1 pendaki baru datang. Dan ada 10 org guide merangkap porter. Semua muda² &a kebanyakan masih belasan tahun. Nama guide pertama yg saya kenal adalah Randy.
8.15 am bermulalah perjalanan pendakian. Lebih kurang 2 km pertama tu laluan yg di kelilingi sawah. Belum ada pacat. Muka masih ceria berjalan.
Sebelum melalui jalan berpacat perlu melalui jambatan gantung. 10 org saja boleh lalu. Rasanya agak gayat juga. Nak ambil gambar pun rasa tangan bergegar.
Sebaik saja jambatan gantung masuklah fasa laluan berpacat. Dianggarkan 7.4 km laluan pendakian ke base camp 2 adalah laluan pacat melompat². Utk makluman ada 2 jenis pacat tau di sini, warna berbelang itu pacat harimau & yg warna coklat pacat biasa.

Pacat harimau akan serang dari atas manakala pacat biasa serang dari bawah. Nak elak pacat, pakai stokin pacat & sembur ubat pacat. Tp malangnya tidak berhasil juga petua tu, memandangkan musim hujan banyak sangat pacat menunggu mangsa.

Sepanjang 1 km sebelum sungai jalannya santai, sekejap mendaki sekejap turun sekejap lurus.

Masa lalu di sungai kami perlu buka kasut untuk mengelakkan kaki melecet menuju base camp 2 kerana kebasahan. Waktu nie la ada sudah terlihat pacat di kaki orang.
Tak panjang pun sungai tu dalam 50 m je. Difahamkan awal pagi airnya paras betis saja tapi agak deras juga. Yg penting sejuk.

1 km seterusnya jalan pendakian masih santai turun naik lurus. Masuk kilometer seterusnya perjalanan terus mendaki. Saya mengambil langkah kecil tapi kurang berhenti² untuk elakkan cepat penat.

Pada jarak 8.6 km dr puncak @ setelah 3 km mendaki, kami berhenti di perhentian pertama. Waktu tu masa menunjukkan 10.30 am bermakna sudah 2 jam 15 minit mendaki.
Waktu nie saya minum air glukosa bagi extra tenaga. Pendakian disambung. Kali ini tiada lagi turun naik, tapi terus naik. Langkah pun semakin perlahan, Aliffah pun dah agak kepenatan. Sy pun penat tp masih lagi mampu berjalan selangkah demi selangkah tapi agak perlahan.

Setelah 1 jam 10 minit seterusnya mendaki pada 6.6 km dr puncak @ setelah 5 km mendaki, kami berhenti di perhentian kedua pada jam 11.40 am. Waktu nie lama sedikit kami berehat sbb guide/porter maklumkan lepas nie jalan lebih penat. Lebih kurang 2.4 km lagi sampai ke base camp 2.

Dalam 10 minit juga kami berehat menghilangkan lelah. Walaupun baru 5 km mendaki penatnya berganda². Tapi masih mampu tersenyum.

Air glukosa dah abis. Air mineral dah tinggal separuh. Nasib baik Cici Rania baik hati sanggup derma airnya sebab nak kurangkan berat beg.

Guide sentiasa memberi harapan 3 km saja lagi sampai ke base camp 2. Tapi saya penat sudah dengar sebab dari tadi 3 km. Adei.

Belum sampai 0.5 km kami berjalan, hujan sudah membasahi bumi. Cepat² pakai raincoat tapi sempat juga kebasahan menyebabkan sy mula kesejukan.

Jalan yg berbatu² tadi mula lembab & pacat² pula keriangan sebab boleh beraksi lebih agresif. Waktu nie la seekor pacat harimau singgah di muka tapi sempat dilastik & seekor pacat harimau sudah gendut menghisap darah di pinggang. Harap hisap lemak² sekali. Sy nasihatkan muslimah yg pakai baju labuh mcm sy pakai baju tight di dlm utk elakkan dinodai pacat.

Bertemankan mp3 & coklat, sy meneruskan perjalanan. Langkah kecil tapi laju terpaksa dibuat memandangkan kaki start cramp mungkin sebab sejuk. Tak sampai 10 minit berjalan, sy pusing belakang tiada sudah Aliffah & pendaki lain.

Cemas sekejap terasa seorang² di hutan hanya bertemankan lagu di mp3 & bunyi²an dlm hutan. Sy tunggu dlm 5 minit tapi seorang pun tak muncul maka terpaksa ambil keputusan meneruskan perjalanan kerana tiba² terasa ingin membuang air kecil.

Mendaki terus mendaki. Berbekalkan papan tanda kecil yg menunjukkan kilometer sy berjalan hingga tiba di kawasan lapang, terang & berbatu². Ingatkan dah sampai tapi masih berpampang 5.2 km dari puncak @ 6.4 km sudah pendakian. Maknanya lebih kurang 1 km lebih sy berjalan sendiri tanpa guide & pendaki lain

Sy masuk ke kawasan hutan terjumpa Geoff yg sedang berehat. Terus dia cakap dgn saya

"Kalau tak penat, sempat kejar tu mereka di depan. Baru saja jalan."

Macam tau² saja si Geoff pundi kencing nak meletup.

Sy mempercepatkan langkah mengejar mereka di hadapan. Kali nie agak best berjalan di Mozie Forest nie sebab tanah gambut, banyak akar, banyak lumut & kalau berjalan terasa ada spring. Best melompat².

Dalam 0.1 km sempat sy mengejar ChiChi & anak² saudaranya bersama 3 org guide/porter yg gelarkan nama mereka pemain bola. Neymar baju hijau, Ronaldo baju hitam & Messy baju purple.


Best juga berjalan dgn mereka. Banyak telatah mereka dgn harapan palsu dekat lagi sampai base camp 2.

Mcm agak jauh jg mendaki. Kali nie perlu panjat². Tongkat sakti yg dibawa pandai terbenam dlm akar². 0.1 km mcm mengambil masa 10 minit. Adik² guide pun penat sudah menjawab pertanyaan sy "bila kita mau sampai ni? " haha.

Akhirnya setelah 7.4 km mendaki selama 6 jam 10 minit, jam 2.25 pm sy sampai ke base camp 2 iaitu 4.2 km lagi menuju puncak.

Sampai saja base camp 2 tempat pertama dituju adalah tandas sebelum misi membuang pacat. Menahan kencing salah satu penyebab berlakunya batu karang tapi kencing di perjalanan lagi menyusahkan diri. Huhu.

Setelah itu, sy duduk tempat orang memanaskan diri semata² minta tolong cabut pacat yg bergantung di stokin, seluar & kasut. Degil pacat tu, dah dicabut melekat pula di tangan. Kena tangan budak² guide juga baru selamat. Tak banyak pun. 4 ekor saja yg masih slim & ramping. Tak berjaya menembusi stokin pacat cik Wana.

Selesai buang pacat masuk ke camp utk urus diri. Terkejut saya keluar asap dr mulut mereka Jane Alfred Lojuntan, Chaun Abel, Emily Ndrew, Veron & Azlan. Ingat mereka merokok utk panaskan badan. Perhatikan banyak kali baru perasan itu asap sebab kesejukan. Alahai. Ni lah kerana tandas & pacat boleh² tak sedar betapa sejuknya base camp 2. Iski sekejap main² asap tu tp lupa ambil video.

Waktu nie Cici dah selamat dibuai mimpi. Sementara tunggu Aliffah sampai pi lawat kawasan base camp 2. Subhanallah sgt cantik pemandangan bahagian belakang. Snap² gambar & abadikan gambar kenangan bersama Messy & Ronaldo.

Kerana kesejukan mula mencengkam tubuh kebetulan pula tadi pakaian basah masuk semula ke camp utk tukar pakaian. Alhamdulillah Aliffah sudah selamat sampai. Sempat lagi tanya, OK ka?

Tanpa buang masa, terus kami menikmati nasi goreng ayam yg kami beli di kantin tadi memandangkan perut sudah berbunyi minta diisi. Hurmmm.. Tak sempat abis dah berhenti makan. Sy tak suka sikap diri sendiri yg agak demand dgn makanan iaitu mual makan makanan yg sejuk. Huhu. Nasib baik Aliffah kelaparan, dialah bantu abiskan. Kalau tak menangis nasi.

Selesai makan kami urus diri. Air tiba² mati. Terpaksa tak mandi. Haha. Tau² saja kesejukan. Almaklumlah org pulau tak biasa sejuk. Tukar pakaian saja. Nasib baik ada air di tangki utk berwudhu. Solat atas katil masing², kiblat pun senget sedikit saja.

Usai saja solat jamak takhir Zohor Asar, maka bermulalah sesi berhibernisasi di dalam sleeping bag. Sejuk sgt². Ada guna juga bawa botol tupperware, isi air panas pastu peluk. Tapi sebelum tu kemas barang dulu utk dibawa ke puncak memandangkan jam 6 pm nanti kawasan camp gelap gelita. Hanya bergantung dgn torchlight masing².

Tak sempat nak tidur, bangun dah budak Cici pula ajak bergambar. Bab bergambar mmg sy suka. Batalkan niat tidur, Aliffah yg tidur sanggup bangun utk bergambar. Haha.


Dalam jam 4.30pm rasanya kesemua pendakian berjaya sampai ke base camp 2. Masing² dengan aktiviti sendiri. Ada yg menyalai kasut, stokin & pakaian. Ada yg memanaskan diri. Ada yg bercerita di pondok tiada atap. Ada yg minuman panas. Ada yg makan. Makanan panas paling sedap ketika ini adalah maggi.

Sebut bab makan teringat Jane yg sentiasa mengunyah. Asam, biskut, milo, maggi semua dia makan siap minta Azlan masakkan nasi lagi. Nasib baik metabolisma tinggi, tetap kurus.
Sambung aktiviti kami, baru bergambar sekejap terus kami dipanggil taklimat oleh En. Dolly. Beberapa pesanan En. Dolly:
1. Trus Madi ada 3 puncak. Sekurang²nya sampai puncak 1.
2. Nak sampai tower kena jalan lagi 300 m
3. Pastikan pakai baju sejuk sama sarung tangan sebab sejuk.
4. Jalan pastikan dalam kumpulan. 5 orang pendaki 1 guide.
5. Laluan ke puncak mencabar. Guna tali. Bergayut di akar. Trail 80/90 darjah. Keluarkan skill meniarap, merangkak dll
6. Headlamp sgt penting sbb jalan malam. Hati² dgn pokok nanti kepala benjol.
7. Kalau hujan pendakian terpaksa ditangguh utk keselamatan.

Time taklimat dah risau dgn keadaan diri. Risau kalah dgn kesejukan saja. Tapi my adik Ella Herman pesan, pandai panas juga masa mendaki sebab penat berjalan.

Habis taklimat kami bergambar² lagi sementara tunggu waktu Maghrib. Maghrib saja terus gosok gigi & solat jamak takdim Maghrib Isyak. Matlamat lepas minum shake F1 HL terus tidur. Tepat jam 6.30 pm sy pun sudah masuk dlm sleeping bag bersedia untuk dibuai mimpi.

Tapi malangnya agak susah nak tidur sebab terlalu sejuk. Siku & lutut dah bertemu, rasanya macam udang dah gaya tidur. Pusing kanan pusing kiri semata² nak dptkan haba sebab bergerak.

Jam 8.45 pm terbangun utk ke tandas. Waktu tu hampir semua pendaki sudah lena dibuai mimpi. Bunyi dengkuran pun amat kuat sekali memecah kesunyian malam. Kesejukan tak perlu nak kata. Makin sejuk. Nasib tak hujan saja.

Sambung tidur. Siap pakai stokin & sarung tangan sudah. Alhamdulillah tertidur juga walaupun sejuk.

Bersambung......

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...