Thursday, December 28, 2017

Perigi Cari Timba

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:01 PM No comments

Assalamualaikum & salam sejahtera... 

Hai... Hai... Hai...

Nampaknya rajin pula nak update blog. Musim cuti sekolah!!! Musim ramai org yg melangsung PERKAHWINAN. 

Tahniah semua sahabat yg TELAH, SEDANG & BAKAL melangsungkan PERKAHWINAN. 


"بارك الله لكما وبرك عليكما وجمع بينكما في خير"

Yg tengah SEDIH-SEDIH tue JOM baca entry saya. 

Perigi Cari Timba
"Sekarang lepas habis degree, nak buat apa pula? Nak kerja atau sambung lagi buat master?" Ain bertanya.

Pada malam itu, Alhamdulillah diizinkan oleh Allah s.w.t sempat bertukar khabar, bertanya berita kpd seorang kenalan yg berstatus kakak, yg Ain kenal hampir 15 tahun silam. Dia juga antara insan yg Ain amat kagumi & hormati. Akhlaknya baik & dlm bidang akademik mendapat anugerah dekan itu biasa. Mantap pokoknya.

"Akak rasa nak jadi pensyarah. Kebetulan habis degree, pihak universiti tawar sambung master. InsyaAllah kakak rasa nak sambung master," jawabnya. 

Dgn keputusan yg cemerlang, bukan satu hal yg sukar utk mendapat tawaran ini. Walaupun dgn usia yg muda, seawal 25 tahun.

"Ngomong², sekarang sudah masuk umur 25. Sudah ada calon belum kak?" Ain cuba mencuit dgn nada bercanda.


"Ermmm, itu yg akak nak cerita & minta pendapat Ain ni."


"Owh... beres. Ceritalah, kalau boleh Ain bagi pandangan, ya Ain bagi. Jika tak boleh, sekurang²nya menjadi pendengar yg baik," jelas Ain.


"Ada seorang yg suka pd akak tapi akak tak berapa berminat krn akhlaknya tak bagus. Jadi akak tolaklah."


"Bagus, seharusnya macam itulah," komentar Ain. 


Bertambah rancak perbualan.


"Itu tak apa lagi. Akak tak kisah pun. Cuma sekarang, bimbang juga dgn umur sudah masuk 25, tambah pula nak sambung master. Tak ramai lelaki yg berani," jelasnya.

Sudah menjadi polemik dlm kalangan masyarakat apabila kita bercerita tentang dua kutub insan ini faktor akademik & taraf hidup menjadi permasalahan.

Wanita ramai di pusat pengajian awam, lelaki ramai di pusat serenti. Wanita ramai mencari ijazah, lelaki ramai berusaha menjadi jenazah di jalan raya yg "lurus". 

Itu baru dibuka cerita hal kelayakan duniawi, belum bersembang bab kelayakan akhirat. Susut, paras kritikal.

Lantas kebimbangan yg dikongsi itu, sebenarnya wajar & tidak dapat tidak, kita harus mengakuinya. 

Ralit masyarakat kita, umur 25 tahun adalah umur yg paling "cun" utk melangkah ke alam sana. Menghampiri ke umur itu, cukup mendebarkan buat si gadis. 

"Jadi sampai sekarang, tak ada lagilah lelaki yg masuk merisik khabar?" tanya Ain.

"Ermmm, belum ada. Cuma macam ni, akak ada berkenan dgn seorang lelaki ini. Baik perangai & insyaAllah soleh. Cuma itu di peringkat akak, jika dia, akak belum tahulah bagaimana."


"Jadi nak minta pandangan Ain, macam mana nak buat?" tanyanya.

Mainstream Masyarakat

Selalunya setiap hubungan itu dimulai oleh si jejaka. Mendekati si gadis, merisik si gadis, sehingga meminang si gadis. Caranya pelbagai. 

Bagi lelaki yg faham apa itu Islam, apa itu hukum syarak, si jejaka akan menguruskan dgn panduan tersebut. Tapi tidak kurang juga, lelaki mengambil panduan bukan dari Al-Quran & Sunnah.

Apabila lampu hijau diberikan oleh si gadis, biasanya selepas itu akan menyusullah ijab & kabul. Lelaki meminang wanita, itu biasa & lumrah bagi masyarakat.

"Apa kata, akak yg mulakan dulu. Maksud Ain, akak yg merisik lelaki tu?" Cadangan "ganjil" Ain.

"Ishhh Ain... seganlah. Tak buat dek orang," pintasnya.

Ya... perempuan meminang lelaki itu aneh bagi masyarakat kita. Tapi jika kita menyemak kembali helaian sejarah gemilang yg dicontohkan oleh Nabi Muhammad s.a.w & para sahabat, hubungan membina keluarga Muslim lagi mukmin itu bukan dgn cara satu hala.

Ada sirah mentafsirkan hubungan itu dimulai oleh jejaka meminang wanita. Dlm masa yg sama, ada sirah mencatatkan hubungan itu dimulai oleh wanita itu sendiri.

Lupakah kita dgn kisah cinta Murabbi Cinta kita, Rasulullah s.a.w dgn wanita syurga, Siti Khadijah. 

Dlm kisah cinta, cinta terbaik yg harus kita umat akhir zaman contohi sudah semestinya baginda. Ini membuktikan, pinangan itu bukan satu talian kehidupan yg bersifat satu hala, tapi boleh bertukar menjadi dua hala. Tergantung keadaan & masa.

Seganlah!

Ya segan krn tidak dibuat dek orang kita. Sedangkan syariat begitu luar melebar dlm menata hidup umat Islam. Cukup cantik & cukup sempurna berbanding keterikatan adat yg menyempit.

Menyusahkan.

Yg wajib, tidak dibuat. Yg sunat, dilihat wajib. Yg haram, itu dipertahan!!!

Sebenarnya, ada sesetengah adat & syariat yg boleh dicantumkan. Dan jika ada pertembungan, bagi kita yg mengaku beriman dgn Allah & Rasul, syariat itu diletakkan di hadapan sekali hatta pedang di leher sekalipun.

Kebenaran itu di zaman ini dilihat asing & janggal di mata masyarakat. Justeru menjadi "cicak yg pekak" amat dituntut biarpun dicop sebagai tidak tahu malu!

Cara Menghubung

"Habis tu macam mana akak nak buat? Takkan akak nak jumpa dia, tanya nombor telefon keluarga dia. Anehlah & malu lagi," jelasnya.

"Haa.. ada caranya & malu itu tandanya ada iman," pintas Ain.

Sering kita, malu itu malu tidak bertempat. Ramai wanita ke pusat membeli-belah dgn menayang pusat, bertepuk tampar dgn lelaki bukan muhrim, keluar malam tak ingat dunia, berpeleseran di tempat awam tanpa segan & malu. 

Buta hujung, buta pangkal.

Mahu meminang lelaki yg baik utk diri sendiri? Ah... malu. Malu tidak bertempat.

Jika melamar lelaki itu dibenarkan syariat, kenapa tidak?

"Saya cadangkan akak risik dia melalui org tengah. Org tengah ini bukan sebarang org boleh jadi. Dia harus org yg amanah dgn rahsia & baik akhlaknya. 

Jika kita lihat Siti Khadijah itu sendiri dlm meminang lelaki terbaik di dunia, Rasulullah s.a.w juga melalui org tengah. 


"Jadi mengunakan org tengah adalah jalan terbaik & lebih mulia bagi seorang wanita," terang Ain.

"Biasanya org tengah itu siapa?" tanyanya.

"Biasa org tengah itu, pasangan yg sudah bernikah. Dan pasangan ini baik antara akak & lelaki itu. Jadi akak boleh sampaikan hasrat melalui isteri & akan disampaikan ke lelaki itu melalui si suami." jelas Ain.

"Menarik tapi itulah segan juga tu. Macam tak laku pula." 

"Biar memilih, asal jangan salah pilih. Pernikahan, bukan utk sehari dua. Kita cuba utk selamanya. Tempat kita mencari ketenangan. Tak laku, low class atau segala macam title yg diberikan, semuanya sekadar kata manusia. Biar di pandangan manusia low class, tapi Allah lihat kita hamba yg high class."


"Hurmm..."

"Pandangan kita, gadis bertukar pasangan sekerap menukar lampin bayi, itu high class, hot stuff. Dibawa ke hilir jantan ini, dibawa ke hulu jantan ini. Itulah "gadis laku" di zaman kita. Jika begitulah, biar tak laku pun tak apa. Allah lebih mengetahui," Ain memberi semangat.

"Cuma satu lagi akak bimbang, macam mana kalau pinangan ditolak lelaki tu? Malulah."

"Di sini peranan org tengah menjadi penghubung yg paling penting. Jika org tengah itu amanah & bijaksana dlm melaksanakan misinya, Insyallah jika ditolak sekalipun kita masih santai krn kerahsiaan amat terjaga. Apa²pun, doa, usaha & tawakal itu kuncinya," jawab Ain.

"Perigi mencari timba" atau "timba mencari perigi" masih dlm lingkungan kaedah. Dan jangan kita terlupa tugasan utama kita di dunia. 

Sudah solehkah kita? 
Sudah solehahkah kita? 

Dgn menyelesaikan persoalan tentang diri kita, urusan si dia, dgn izin Allah dipermudahkan.

Lelaki baik utk wanita baik. Wanita baik utk lelaki baik. Itu sifir Ilahi! Itu firman tertinggi! Mahu kita percaya? Tidak perlu dijawab, tanyalah iman!

"Wanita² yg keji utk lelaki yg keji. Dan lelaki yg keji utk wanita² yg keji (pula) & wanita² yg baik diperuntukkan bagi lelaki yg baik & lelaki yg baik diperuntukkan bagi wanita yg baik (pula)." (Surah An-Nur: 26)

Biar memilih asal jangan salah pilih.

Biar memilih asal jangan salah pilih.


Macam mana? Menarik tak entry nie? Moga memberi inspirasi buat Muslimah sekalian.

Ini bukan kisah saya. Wallahualam.

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...