Saturday, August 13, 2011

Corat Coret Praktikal III

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 8:00 AM 41 comments

Alhamdulillah dah 12 hari seluruh umat Islam menunaikan rukun Islam ketiga iaitu berpuasa di Bulan Ramadhan. Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan yg lain daripada Ramadhan yg telah kulalui dahulu. 

Kenapa?  

Sebab kali ini aku menyambut Ramadhan semasa bergelar guru praktikum di SAMSHSB. Cabarannya juga berbeza.

Pada yg sama, Alhamdulillah aku berjaya menempuhi 12 minggu praktikal. Berjaya tak berjaya itu belakang kira. (^^)v

Terasa tidak ingin menamatkan je 2 minggu lagi praktikal memandangkan perlu masuk kampus & belajar semua. Kalau terus konvo tak apalah juga. Batch experiment UPSI kan. Nak Buat Macam mana...


Minggu² terakhir praktikal nie, bilamana tengok muka anak² murid semasa mengajar (1 Nafis, 2 Nafis, 2 Qayyim) sayu pula rasa hati. 


Hurmm... 


Kasihan budak² nie aku tak bagitau pun 26 Ogos 2011 hari terakhir aku di SAMSHSB. Perlukah??? Yg mereka tahu setakat aku akan habis praktikal dalam masa terdekat nie.  =(


Don't be sad Herwana....


Daripada melayan perasaan sedih lagi best kalau sambung tulis pengalaman praktikal kat SAMSHSB. Hurmm... Nak start dari mana ye?


Ok start dari Aku Cabut Gigi.


Cabut Gigi
Mesti org gelak cabut gigi pun nak bagitau. Tapi ia ada kaitan tau.  Apa taknya setelah 2 minggu berperang dgn sakit gigi (gigi geraham berlubang), akhirnya sahabat serumah (Fiezah, Ilya & Kak TG) menyarankan aku untuk mencabut gigi tu. Kasihan mereka tengok aku, sengsara.


Mahu tak mahu aku pun cabut. 27 Jun 2011 mengukir sejarah...


Ingatkanlah sakit cabut gigi geraham nie macam sakit cabut gigi susu masa kecil² dulu. Tapi sakitnya hanya Allah yg tahu.


Setelah cabut gigi menjadi masalah apabila keaktifan untuk mengajar terpaksa dikurangkan sebab dalam seminggu tu juga setiap hari ada kapas kat gigi. Pendarahan tak henti².


Nasib baiklah sepanjang minggu tu tak ada pemantauan drpd guru pembimbing mahupun pensyarah.


Yg lucunya sepanjang aku mengajar rupa²nya budak² nie bukan bagi tumpuan apa yg diajar. Tapi memerhatikan mulut & pipiku yg bengkak. 


Hahh.. Serik dah cabut gigi geraham...


Ceramah Isra' Wa Mikraj

"Ya Rasulullah, aku Rindu padamu"


MasyaAllah sungguh indahnya jika kata² yg dilafazkan selari dengan perbuatan yg dilakukan secara istiqamah. Macam mana nak syafaat daripada baginda. Nak menyahut "Sallallahu 'alaihi wa sallam" ketika nama baginda disebut pun terlalu payah & sukar. Astaghfirullah al-azim.


Begitulah sedikit kandungan ceramah yg disampaikan oleh ustaz yang bagi ceramah sempena Isra' Wa Mikraj peringkat sekolah. Banyak² ibrah yang  diperolehi semasa Ceramah Isra' wa Mikraj tapi ustaz nie banyak tekankan yang berkaitan dengan hati. Allahuakhbar tersentuh hatiku yg berkarat ini.





Ustaz tu (lupa deh namanya) sebenarnya mantan pendidik di SAMSHSB, mengajar MATH. 


Nah.. Sapa bilang guru Math tidak layak untuk bicara soal agama. Yg penting ilmu di dada perlu di pertingkatkan. 

Syukran Jazilan Khatiron buat Badan Dakwah dan Rohani (BADAR) sekolah atas inisiatif melaksanakan Ceramah Isra' wa Mikraj. 


Sekurang²nya mengingatkan generasi muda akan pengorbanan Nabi Muhammad s.a.w yg berulangkali bertemu Allah untuk mengurangkan jumlah solat fardhu yg diturunkan Allah daripada nilai 50 kali sehari kepada 5 kali sehari. Demi Umatnya tercinta. Yg 5 kali pun susah sangat nak buat. =(

"Ya Allah ampunkanlah dosa²ku"

Handle Kokurikulum

Time praktikal nie, saya diamanahkan utk melibatkan diri dalam kokurikulum sekolah. Wajib. Salah satu syarat b'praktikal tau. =)

Setelah dicatur²kan oleh PK KOKO, saya kena handle Persatuan Matematik (PM...bukan Perdana Menteri tau), Pergerakan Puteri Islam Malaysia (PPIM) & bola jaring.



Alhamdulillah sepanjang praktikal nie dah 2 kali handle perjumpaan PM & 2 kali handle perjumpaan PPIM.
PM  

1. Gotong royong bersihkan makmal

2. Tayang video "Math is Easy"

PPIM

1. Kawad kaki

2. Kawad kaki

Cuma bola jaring je seriously langsung tak takepart walaupun sekali. 

So setiap kali habis je perjumpaan PM, duk dulu kat bilik guru menanti masa 4.30 pm.



6 Julai 2011, waktu menanti saat pulang tengok budak² main futsal kat dataran hijau. Kalau budak kelas aku (1 N, 2 N, 2Q) yang main, excited aku tengok mereka main. Memang berbakat budak² nie dalam sukan. 


Cuma kemudahan yg kurang lengkap & tiada masa PJ (Pendidikan Jasmani) sedikit menyekat utk mereka menyerlahkan kebolehan masing².

Apa²pun aku bangga tengok mereka beraksi.


Usrah Tunjang Tarbiyah

Sepanjang praktikal nie, aku terlalu rindu dengan ahli usrahku (Kak Yani, Linda, Azlina, Ain). Paling rindu kat Kak Yani. Entahlah. Mungkin sebab lepas nie dah tak jumpa kot.. :x

Alhamdulillah kesedihan lama tak berusrah diubati pada 8 Julai 2011 bila usrah dijalankan kat SAMSHSB setelah 2 bulan praktikal. Tertanya² juga apasal usrah nie takda.



Hati berbaik sangka berkata:
"Budak² nie bukan semua duk asrama so susah sikit nak kumpul semua untuk buat usrah. Kamu (ditujukan pada saya) lainlah sebab masa sekolah dulu setiap malam sabtu wajib pi usrah"

Ok fine. Memang betul pun. 


Waktu budak² nie usrah, guru² pun ada usrah di bilik gerakan. Usrah disampaikan oleh Ustaz Zahri. 

Perkara yg membuat saya kagum rupa²nya ustaz sedang buat Master. Kalau Ustazah Nazian (PK 1) tak mention waktu usrah guru, confirm ramai guru² tak tahu sampai sekarang. Diam² ibu berisi. Alhamdulillah.

Amali Haji


Wah... Time amali haji yg dijalankan oleh Form 5 yg membuat aku teruja untuk tengok. Apa taknya macam betul² tengah buat hajilah. Siap ada Kaabah, Makam Nabi Ibrahim, tempat sai'e, tempat melontar & macam² lagi.





Sejujurnya aku dah lupa tentang haji & umrah yg dipelajari time sekolah dulu. Belajar sebab nak exam kan tu yg tak melekat ilmu kat kepala.

Malas nak ulas panjang². Biar gambar² ini yg berbicara...=)







 








Apa²pun cuma nak pesan pada semua pelajar² kat SAMSHSB "BERSYUKUR tau Allah pilih kamu berada di sini"


Persaraan Ustazah Nazian


Sapa sangka PK 1(Ustazah Nazian) yg wajah masih tampak muda sebenarnya akan berusia 56 tahun keesokan harinya setelah bersara pada 18 Julai 2011 yang lalu.

Semua guru² & pelajar² terasa kehilangan selepas ketiadaannya di sekolah. Jasanya pada bidang pendidikan akan dikenang² sampai bila². Allahuakhbar. Begitu mulianya martabat seorang guru.


 


Beliau orang yg pertama kutemui ketika melangkah kaki ke SAMSHSB untuk mendaftarkan diri sebagai guru pelatih. Rasanya saya dah cerita pesanan beliau pada kami (saya, Fiezah & Farid) dalam entry bertajuk Corat Coret Praktikal I.

Sedikit biodata tentang beliau. Namanya Nazian Bt Mohd Salleh. Bekas pelajar Sek Agama Naim Al-Banat, Kelantan (betul tak ejaan tu erk? yg pentingnya ada perkataan Naim). Lulusan Universiti Al-Azhar, Mesir dalam bidang Bahasa Arab.


Melalui ucapan terakhir beliau semasa Majlis Persaraan, beliau amat menitikberatkan Bahasa Arab. "Martabatkan Bahasa Arab". Itulah pesanan yg diulang² & diingatkan kepada pelajar² & guru² yg mengajar Bahasa Arab.

Aku harap SAMSHSB akan menerima penganti PK 1 yg baru secepat mungkin.


Pemantauan Nazir dari KPM & JPS


Alhamdulillah hari tu dapat makan kek free  yang disponsor oleh Kak Radhiah (Guru Bidang Bahasa). 

Kenapa erk dia belanja?



Al-kisah bermula bila Nazir² dari KPM & JPS datang memantau pengurusan di SAMSHSB. Sebelum kedatangan nazir² tu lagi guru² kat bilik guru tak menang tangan menyiapkan fail masing². Aku sekadar menjadi pemerhati sebab seriously tak tahu nak tolong apa. 

Sebenarnya tak faham sangat pun apa fungsi utama nazir² tu datang ke sekolah². Cuma yang aku tahu biasanya nazir akan masuk kelas yang disuka untuk masuk untuk melihat guru mengajar. Nasib baiklah minggu exam. So tak ada seisi PNP pun ketika itu.

Alhamdulillah hasil pantauan pujian daripada Nazir tentang pengurusan fail kurikulum yang CEMERLANG terutamanya PROGRAM PERKAMPUNGAN ILMU.

Tahniah & Jazakillah Khairan Jaza kpd  kak Radhiah sebab belanja makan kek secret recipe yang amat² sedap. Memang kaw² sedap lah sehingga muak nak makan. Huhuhu..


▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬



Rasanya sampai sini dahulu Corat Coret Praktikal III. InsyaAllah di lain kesempatan sekiranya masih belum menarik nikmat yg dipinjamkan akan bersambung Corat Coret IV.


Segala salah & silap harap dimaafkan. [Mood: Sedih nak tinggalkan SAMSHSB]





Wallahualam..




Ramadhan Kareem, Allahu Akram

41 123 Bingkisan Sahabat:

saye suke yang gigi geraham....(^^V)hehehe...

huhuhu..
xtau betapa sengsaranya cbut gg geraham..
JGA LA GG ANDA..=)

dah penah...huhu....auchhh!!sakit..!!laalala...

ye ke?
wah nmpknya sy lg muda..
22 thn br cabut gg geraham..
~lalalala..

haha....time kecik2 dulu suke gula guli laaa cikgi...dh lame mase berlalu....tapi tu gigi belakang yg reput...bukan geraham....wink3....^^

‎Hani Diyana..guli p0n kamu makan?
dahsyat²..
hihihi..
xnak m'gaku la tu..

sy dah pun pernah tidur telan guli. =)

best la ckgu....tp npe 26 ogos ni ckgu....kjp je...ckgu janji tau...kalo ckgu da kluar....ckgu jgn lupe kitorg....t'utame plajar ♣ 2 !BNU n@Fi$ ♣.....janji tau ckgu???

hurmmm..
nak buat cam mn?
kal0 b0leh lama kat hisamuddin smpi kamu suma l0ve math & get A in Math itu lg cg suka..
huhuhu..
tp dah ketentuan Allah..
setiap pertemuan pasti ada perpisahan..

sye sukekn p'temuan....tp sye x sukekn p'pisahan.....

ukhuwah itu indah jika BERTEMU & BERPISAH krn ALLAH...

hani bkn guli je...batu pon dye telan..hehehehehe
tido teln guli 2 dasyat....ngigo ker hape..??? hahaah
ckgu : nnty jgn upe kteowg nie...sob...sob...T__T

‎0f c0urse layan..
tapi n0vel tarbiyah je la..

same2...penulis...???
habiburrahmam...???
fatimah syarha...???
hilal asyraf...???

http://mujahidahwana.blogspot.com/2011/07/my-hobby.html
antara buku yg cg baca & tulis kat bl0g..
yup..
sama

tekan pd gmbr buku adalah crta seblk setiap buku
‎=)
dulu xminat baca buku..
huhuhu..
minat bljr je kan..
hihihih..
ke hulu ke hilir bw buku..
kal0 x math, add math
kal0 x add math, bi0
kal0 x bi0, kimia
kal0 x kimia, fizik..
nie je la buku fav0urite time sek..
rasa rugi..
=(

dh2...hurm,pahrol muhd juoi 2 pon sy suke...
klu bce solusi 2...allahhuakbar...kt ruangn fatimah syarha pon...

‎=)
bgs²..
kn bnyk m'baca baru senang nak tingkatkan kefahaman Islam & dkwh pd 0rg..=)

xpew2...
ckgu terbalik ngn sye...
sye x suke bce buku sek...hehehehe
nvel mmg minat dri sek rendh...
terbwk2 smpai sek men...
hehehe

insyaAllah...kdg 2 bce nk muhasabah blek diri kte nie...
brjln smpai mgkin x sedar tersasar dri jln nye...

hihihi..
dunia kita b'beza..=)
sy ditarbiyah kat sek biasa..
Ummi Aqilah Norlizam & kwn² lain ditarbiyah kat sek agama..
jeles...=(

xkesah dimana pon...yg pntg d usrah kn ckgu...??
hurm,insyaAllah ckgu le jdi lebih hebt dri kteowg...amin..

insyaAllah... Allahughayatuna, Ar-rasul qudwatuna, Al-Qur'an dusturuna, Al-jihad sabiluna, Al-mautu fi sabilillah asma'amanina...

ckgu try dgr lgu bingkai kehidpn kmpln shotul harokah...de seni kate yg ckgu tulis kt ats 2...

shoutul har0kah mmg kump yg cg suka..
lagu jihad..
alarm bgn tdur "gelombang kehidupan"..
lagu plg latest "ini langkahku"..
lagu tu sy gn bt vide0 p'kmpgn ilmu kamu..
‎=)

‎Arenis Arenyls-ok..baik je..
Che' Atiey-hurmmmmmmmmmmmmmm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...