Friday, September 30, 2011

"Rabi'atul Adawiyah & Kendi Buruk"

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 1:01 AM No comments


Assalamualaikum & salam sejatera..

Rasanya telah lama tidak menulis mahupun berkongsi sesuatu dalam blog. Masuk sem 8 nie selalu saja sakit pelik². Nak cerita pun panjang kisahnya. Hanya orang tertentu saja faham dan tahu. Mohon doa para pembaca blog Teratak Pendidik mendoakan kesihatan saya.


Hari nak share tentang "Rabi'atul Adawiyah". Bagi peminat nasyid mungkin dah selalu dengar lagu "Rabi'atul Adawiyah". Seorang muslimah yang mempunyai kecintaan sangat tinggi pada Allah.


Allahuakhbar...


Belum mampu kita menjadi seperti Rabi'atul Adawiyah. Tapi itu tidak mustahil kalau benar² nak..(^_^)
Rabi'atul Adawiyah merupakan salah seorang serikandi agung dalam Islam. Beliau terkenal dengan sifat wara' & sentiasa menjadi rujukan golongan cerdik pandai kerana beliau tidak pernah kehabisan hujah. Ikutilah antara kisah² teladan tentang beliau...

Suatu malam yang sunyi sepi, semasa masyarakat sedang khusyuk tidur, seorang pencuri telah menceroboh masuk ke dalam pondok Rabi'atul Adawiyah. Namun setelah menyelongkar sekeliling berkali², dia tidak menemui sebarang barang berharga kecuali sebuah kendi untuk kegunaan berwuduk, itupun telah buruk. Lantas si pencuri tergesa² untuk keluar dari pondok tersebut.

Tiba² Rabi'atul Adawiyah menegur si pencuri tersebut, "Hei, jangan keluar sebelum kamu mengambil sesuatu dari rumahku ini."

Si pencuri tersebut terperanjat kerana dia menyangka tiada penghuni di pondok tersebut. Dia juga berasa hairan kerana baru kini dia menemui tuan rumah yang begitu baik hati seperti Rabi'tul Adawiyah. Kebiasaannya tuan rumah pasti akan menjerit meminta tolong apabila ada pencuri memasuki rumahnya, namun lain pula yang berlaku.

"Sila ambil sesuatu." Kata Rabiatul Adawiyah lagi kepada pencuri tersebut.

"Tiada apa² yang boleh aku ambil daripada rumah kamu ini." Kata si pencuri berterus-terang.

"Ambillah itu!" Kata Rabi'atul Adawiyah sambil menunjuk pada kendi yang buruk tadi.


"Ini hanyalah sebuah kendi buruk yang tidak berharga." Jawab si pencuri.

"Ambil kendi itu & bawa ke bilik air. Kemudian kamu ambil wudhu' menggunakan kendi itu. Selepas itu solatlah 2 rakaat. Dengan demikian, engkau telah mengambil sesuatu yang sangat berharga daripada pondok burukku ini." Balas Rabi'tul Adawiyah.

Mendengar kata² itu, si pencuri tadi berasa gementar. Hatinya yang selama ini keras, menjadi lembut seperti terpukau dengan kata² Rabi'tul Adawiyah itu. 


Lantas si pencuri mencapai kendi buruk itu & dibawa ke bilik air, lalu berwudhu' menggunakannya. Kemudian dia menunaikan solat 2 rakaat. Ternyata dia merasakan suatu kemanisan & kelazatan dalam jiwanya yang tidak pernah dirasakan sebelum ini.

Rabi'atul Adawiyah lantas berdoa:
"Ya Allah, pencuri ini telah menceroboh masuk ke rumahku. Akan tetapi dia tidak menemui sebarang benda berharga untuk dicuri. Kemudian aku suruh dia berdiri dihadapan-Mu. Oleh itu janganlah Engkau halang dia daripada memperolehi nikmat dan rahmat-Mu."


Moga kita ambil ikhtibar dengan kisah tersebut.


Wallahualam

0 123 Bingkisan Sahabat:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...