Sunday, November 27, 2011

Tutorial: Facebook Share Button

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 12:07 AM 2 comments

Assalamualaikum & salam sejahtera.


Kali nie saya nak share tuto cara meletakkan Facebook Share Button kat blog masing²

Kalau ada LELAKI mesti ada PEREMPUAN..
Kalau ada SIANG mesti ada MALAM..
Allah kan dah jadikan setiap benda di dunia ni berpasang²an..

Firman Allah S.W.T.

"Maha suci Allah yang menjadikan kejadian semua berpasangan dari sesuatu yang tumbuh di bumi, dari mereka (manusia) dan dari sesuatu yang mereka tiada mengetahui." 
(Surah Yaasin: 36)


So kalau ada Facebook Like Button mesti ada Facebook Share Button

Yg nie pun permintaan dr kawan blog saya (Firdaus). Tapi tak pasti sesuai tak nak buat kat web dia.


Tujuan Facebook Share Button
Memudahkan para blogger yg baca blog utk share entry kita kat FB  kalau mereka suka, kalau tak suka mereka buat don't know jelah.


___♥♥___  Facebook Share Button ___♥♥___

1. Dari Dashboard > Design > Edit HTML 


2. Apa²pun sebelum mula, Download Full Template yg sedia ada sebagai backup so bila ada error boleh restore semula.


3. Tick pd Expand Widget Templates.


4Tekan Ctrl + F pd keyboard utk mencari kod di bawah
<div class='post-body entry-content'> 


5. Dah jumpa tak? Kalau dah jumpa copy kod di bawah (Ctrl + C)

<div style='float:right;padding:4px;'>
<a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'
type='button_count'/>  
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'
type='text/javascript'/>
</div>

6. Paste kod kat bawah kod yg dicari td iaitu <div class='post-body entry-content'> 

7. PREVIEW sebelum save. 

8. Kalau tiada masalah SAVE TEMPLATE & lihat hasilnya.^_^

___♥♥___Kalau Dapat Jangan Lupa Komen ___♥♥___

2 123 Bingkisan Sahabat:

Ctrl+ F...sy dh paste y post body tuh...tp xde plak dlm template sy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...