Tuesday, December 13, 2011

Tutorial: Letak DOKUMEN dalam BLOG

Bicara Hati :: ♥ HeRWaNa HeRMan ♥ On 11:03 AM 3 comments

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Memandangkan ada adik² junior asyik² tanya macam mana nak masukkan powerpoint, pdf atau lain² dalam blog, so hari nie Wana nak share sikit ilmu.(bukan malas nak jawab tapi soalan terlalu mudah..haha) 

Lepas nie jangan tanya lagi tau.

Fahamkan langkah² di bawah..

Kalau nak tanya komen je kat entry ni..

1. Pastikan buka satu akuan yang nak letak dokumen² tersebut. Sebagai contoh Wana guna  "SLIDESHARE.net" tapi boleh juga guna ☑ BOX.net or ☑ SCRIBD.com. Pilihlah bergantung pada pilihan masing² sebab Wana semua akaun tue ada ^_^. (ayat brlagak. haha)


2. Sign up kat ´.✿ http://www.slideshare.net/ .´

3. Bila dah sign up, login pula macam kat FB. (macam tak biasa buat)



4. Tekan UPLOAD 

 5. UPLOAD dokumen pilihan hati masing²

6. Bila dah UPLOAD bahagian nie akan keluar dan copy code kat EMBED HTML yg terhighlight biru tue.


7. Paste code kat new post. Tapi sebelum tue pastikan tukar COMPOSE kepada EDIT HTML

8. Dah paste, preview.

9. Bila dah puas hati SAVE.

Tamat

"Selamat mencuba"

* Cara yg sama juga kalau nak letak dokumen daripada BOX.net & SCRIBD.com kat blog. Yg penting cari EMBED HTML.

Wallahualam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...